30 Kasım 2014

samurai jack s01e01:

The Beginning

sonunda başladım sevgili çizgi filmimize, başlangıç bölümünü falan izlememişim. samurai jack abimizin büyüme öyküsü imiş. yirmi küsür dakikaya sığdırmışlar tabi, çizimler falan kendilerine özgü, tvde düblajlı idi burada orjinal dili pek ağdalı ingilizce şeklinde. başlangıç bir kahraman doğuşu. iyi ve kötünün yeri belli. bakalım hikaye bizi nerelere götürecek, arada izlediğim ve etkilendiğim bölümlere gelince o kadar etkileyici gelecek mi? dört sezonu varmış, bir süre idare eder artık.

bitirdikten sonra ek: hikaye tamamlanmıyor. aku olayı yarım kalıyor. yine de her türlü izlenir bir çizgi film. adamlar kader mahkumu gibi iptal olmuş herhalde. ne diyelim, başımız sağolsun.

--- spoiler ---

.jack'ın bebekliği ile başladılar. babası geçmişinden hikayeler anlatıyor. aku'yu nasıl hapsettiği ve büyülü kılınçtan bahsediyor. derken çat aku geliyor, hapsedildiği yerden kaçmış. halkı karşı koymaya çalışıyor ama yiyor bitiriyor hepsinin silahlarını.

.babası anasına planladığımız gibi yap, geleceğimiz buna bağlı diyor. velet jack'i ve kılıncı alıyor annanesi, bir gemiye götürüyor. gemi yolculukları, yıldızları öğrenme falan derken araplara ulaşıyorlar. at sürmeyi öğreniyor, derken yerlilere gidiyor dövüşmeyi falan öğreniyor. tabi hepsi hızlı hızlı oluyor. mısırlılara falan gidiyor oradan, güreş ve bilim. orta asyalılar (türkler olarak kabul edebiliriz) at üstüne atışlar, arada robin hood'a da gidiyor orada avrupa olabilir, çinlilerden dövüş sanatları, ruslar falan derken işte dünyadan bilgiyi ve dövüş sanatlarını toparlıyor geri memleketine dönüyor.

.önce kutsal kılıncı kuşanıyor, sonra esaret altındaki babasını kurtarıyor. aku'yu hemen devireceğim, yaptığın gibi hapsedeceğim diyor babasına ama hayır diyor. kaderinde olması gerektiği gibidir diyor. tamam mamam diyor ama yine akuyla karşılaşıyor. daha sonra bu kadar karşı karşıya gelmeyecekler herhalde. ilk bölüm iyi ve kötü karşı karşıya geliyor, akuyu yeniyor ama hileleri bitmeyen sevgili kötümüz samurai jack'ı başka diyarlara ışınlıyor.

.babasını dinlemedi mi şimdi? o kısmı pek anlamadım, belki kastettiği macera buydu. yapamazsın ama önce iyice pişmen gerekir tarzında bir şey olabilir. üstelik eğitimi bir bölüme sığdırmaları da olmaz tabi. koskoca gerçek kötü, onu yenmesi için daha çok eğitim gerekir.

--- spoiler ---