10 Temmuz 2014

Beyond The Cosmos e01:

time warp

--- spoiler ---

.bu seri hakkaten iyimiş. en azından enteresan bilgiler veriyorlar. her yerde şimdiki zaman meselesi hayli enteresan idi. hareketin zamanın akışını değiştirdiğini biliyordum da bunun uzak yerler arasında anlattıkları gibi olması pek garip geldi bana. şimdi her yerde şimdiki zaman var mı? varsa nasıl bilinecek? ışık hızı ile bağlı ve ışık hızı da aradan zaman geçmesi demek. bu duruma girmeden bir örnekleme yaptılar.

.buna göre şimdiki zamandaki 10 milyon ışık yılı mesafedeki iki canlı birbirlerine göre hareket ettikleri vakit yüzyıllarca önceki zamanları ile eşitlenmiş oluyorlar imiş. nasıl bir çıkarımsa artık, kanıtlanması imkansız tabi ama bunu gelecek ve geçmişin aynı anda olduğunu anlatmak için de kullandılar. genel olarak uzay-zaman meselesindeki her anın aynı anda olduğunu anlatmak için de anlattılar. 

.işte tüm bunlar cidden kafa karıştırıcı ve güzel bilgiler idi. einstein patent ofisinde vakti zamanında yerel zamanları eşitleme cihazlarının taslaklarını görerek zaman meselesine ilgi duydu dediler. bu da rivayet midir bilmiyorum ama enterasan bir bilgiymiş bu da.

.bunlar haricinde zamanın oku meselesi var idi, bunda da cevap büyük patlama imiş. entropinin en yüksek olduğu an büyük patlama öncesi imiş ve bundan sonra her şey düzenden düzensizliğe meyleder olmuş. hepsi de büyük patlama sonucuyla olan şeyler imiş. bu bilgiyi büyük patlama belirlemesi hariç daha önce duymuştuk. zamanın oku fizik kanunlarında yok demeleri entresandı bu aşamada.

.fiziğin denklemleri her zamana uygulanabilir anlamı da çıkıyor denklemlere göre her an birlikte var anlamı da çıkıyor. konuşan abiler de bol bol atıp tutuyor ama toptan bir enteresanlık var tabi bu işlerde.

.zaman yolculuğu meseleleri bilindik şeylerdi. oralara fazla girmediler, zaten hepsi laf şimdilik. olacak iş mi değil mi? göreceğiz bakalım. zamanla belli olacak hehe.

--- spoiler ---