14 Mayıs 2014

NextWorld e10:

Future Trains

--- spoiler ---

.eksik kalmış bölümlerden denk gelince seviniyorum nedense, öyle pek güzel de bir bölüm değildi. yine tabi iyidi ama ilk başta sıfır emisyon, çok çevreci falan derken bölümün sonlarında trenlerin kullandığı enerjinin çılgın miktarda olduğu elektrik ile çalışanların bile santraller yüzünden bir sürü çevre kirliliğine neden olduğunu söyledi. e baştan beri dediklerin ne oldu arkdaş diye sormak istedim.

.çevre meselelerinden gidecek olursak, fren sistemi ile elektrik üreten bir sistem getirmiş japon abilerinin teki. pek zekice imiş. tebrik ederiz. zaten ne varsa japonlarda var. fransızlar da hızlı tren konusunda aşmışlar. hız rekoru onlarda imiş. ölümlü kaza da hiç olmadı dediler. doğruysa artık bizim hızlı tren macerasından utandım diyebilirim.

.manyetik alandan havada giden trenlere, oradan da arabaları tren hatları üzerinde taşımaktan dünyanın içinden geçecek bir tren hattı (hangi filmdi hatırlayamadım) gibi fikirlere geçiyorlar. zaten geleceğin projeleri diyince bunlar konuşulmalı.

.manyetik alan ile havada duran trenlerde mıknatısların sırayla açıp kapanıp ileri doğru hareket sağladığını söylüyorlar da aklım almıyor nasıl o hıza çıkacaklar. ha bir de madem tren havada ise nasıl haraket ediyor diye de ayrıca sormak isterdim ama o kısımları kaçırdım sanırım.

.arabaları trenle taşımak pek parlak bir fikir gibi gelmedi. hele al koy falan derken arabaları yamultabilirler. üstelik arabaları biryerden bir yere o şekil taşıyacağına normal tren ile taşıyıp arabaları herkesin kullanabileceği hale getirmeleri daha mantıklı olur sanki. ne bileyim fikir diye gelmiş de pek olmamış yani.

.ray maliyetlerini düşürmek için fikirle gelen abimizin fikrini de hiç beğenmedim. tekerleklerin treni götürdüğü bir sistem yapmış. kafes gibi üç tanesinin içinde olacakmış da çok güvenliymiş falan filan. sanki bunun maliyeti çok düşük. saçma geldi bana kusura bakmasın.

--- spoiler ---