1 Mayıs 2014

horizon s47e01:

Back from the Dead

horizon adlı dev belgesel serimizin başka bir bölümü, üçüncü kez denk gelirsem toparlayayım hepsini diyorum. bu bölüm s47e01 imiş. ölümden dönüş ve bunun tıpta uygulamaları, beyin ve hücre ölümü gibi ilgi çekici bir konuda idi. bir iki bilgi edinme şansımız da oldu haliyle. denk gelirse izlenebilecek cinsten, horizon olayı iyi de toparlamak zor olacak bakalım. bu bölümün görüntüleri pek iyi değildi sanki. genelde röportaj gibiydi zaten. müzikler azdı ancak iyidi.

--- spoiler ---

.bir adet melez ingiliz doktorumuz var, kevin fong imiş adı. kendisi bölümü sundu ve son bölümde de bilgilerini doktorlar ile paylaşmış oldu. insanı soğutup sonra öldürerek ameliyat etme tekniğini anlattılar aslında. aynı zamanda bu soğutma taktiğinin yetmediği bebek hastalar için de bir gaz bulunmuş. ksenon mudur nedir? öyle bir şey ondan bahsettiler en sonunda.

.ilginç bilgilerden ilki, bu mevzuya bir rastlantı sonucu ulaşmış olmaları idi. norveçin dağlarında bir kadın (doktor kendisi) kaza sonucu buzların altında kalıyor ve bir buçuk saat ölü halde kalıyor öyle. hastaneye yetiştirince kalp masajı falan filan derken adamlar yavaştan ısıtma çabaları ile kalbi tekrar canlandırıyorlar ve kadın ölümden dönmüş oluyor.

.tabi bu süre içinde ne görmüş falan diye merak da ediyor insan ama oraya girmediler, belki başka bir bölümde girerler herhalde.

.asıl olay beynin ölmemesi sonuç olarak, bunu araştıran başka bir dokor abimiz de hücresel düzeyde ölümün mitakondri tarfından kontrol edildiği, oksijensiz kalmaktan daha çok bu yapıların enerji üretemeyince intihar ettiğini keşfetmiş. soğutarak bu süreci yavaşlatıyorlar imiş.

.bu sürecin kanlı canlı uygulandığı bir hasta, benzer şekilde bebekler için geliştirilen teknik için de bir bebek hasta derken bölüm de elemanın anlatımı ile bitmiş oldu. 

--- spoiler ---