29 Nisan 2014

Cosmos: A SpaceTime Odyssey s01e08:

Sisters of the Sun

--- spoiler ---

.yıldızlar meselesi ile geldiler bu bölümde. öncelikle kadın bilim insanlarına vurgu ile başladılar. isimlerini hiç duymadık, şimdi de aklımda kalmadı ama yıldızların tasnifi, muhtevası ve evrenin genişliği gibi mühim konularda bir çok kadın bilim insanının emeği varmış.

.böyle bir girişten sonra yıldızlar meselesine geçiş yaptılar, güneşe dışardan bakış fena değildi. galaksi meselesinde avusturalya semalarında samanyolu manzarası da güzel idi. genel görüntüler, yıldız görüntüleri falan da hoştu ama tabi çok fazla tekrar edilmiş bilgiler idi hepsi.

.tüm bu yıldız meselesini hepimiz yıldızdan geldik, yıldıza gideceğiz görüşü ile de tamamlamış oldular. atomlar ve yıldızlar meselesi, atomlar ve elementler şeklinde. her şey zamanın başında hidrojendi ve yıldızların kalplerinde diğer elementlere döndüler... işte kozmos'a böyle bakıyor sevgili abiler. güzel de bir bakış aslında.

.elementlerin etrafa saçılması patlayan yıldızlar ile oluyor. ilk kuruluş patlaması oluyor, tozlar gazlar şudur budur derken patlayıp yıldız doğuyor ve tekrar patlayarak yıldız başka bir şeye dönüşüyor. boyutuna göre beyaz cücedir ki güneşimizi böyle gösterdi yanlış hatırlamıyorsam. tabi önce kırmızı dev, sonra beyaz cüce. daha büyük yıldızlar süpernova ya da hipernova ve sonunda da karadeliğe dönüşüyor bazıları da...

.isimlerin bir çoğunu unuttum, şimdi araştırmak da zor geldi ama dambıl şeklinde olan sevgili supernova patlağı içindeki yıldızımız tekrar patladığı zaman hipernova yapacak ve gecede ay gibi parlayacak imiş. bu bilgiyi ikinci kez duyuyorum sanki ama yine de enteresan bir şey.

.ilk bölümlerde daha genel bilgiler verirken kalan bölümler daha çok tek konuya doğru dönüştü. her seferinde de bölüm sonunda insan varlığına dair bir laf çakmayı da ihmal etmiyorlar. bu da güzel oluyor.

--- spoiler ---