7 Nisan 2014

Cosmos: A SpaceTime Odyssey s01e04:

A Sky Full of Ghosts

--- spoiler ---

.evet bu süper zekalar bölümleri nat geo ile farklı  yayınlamışlar. dördüncü bölüm yerine beş, beş yerine de dört yayınlanmış. imdb isimlerinden de bunu çıkarmış bulundum. keşke bölümlerin isimlerini de yazsalarmış. hem nasıl bir hata ya da hata değilse yayın mantığı anlamak zor.

.ışık ve einstein meselesin geldik sonunda, ışık hızının sabitliği meselesinde abimiz evrende bir sabit aramış da bunu bulmuş. bir de genişlemesinde hata ettiydi ama onu söylemediler.

.güneşin ufukta  ışığının eğilmesi ve ufuğun olmayışı gibi ilk bilgiler ile başladılar. sonra ışık hızınde  bilgiler ve tabi olmazsa olmaz olan kara deliğe geçtik. kara deliğin içinden başka evrenlere yol şeklinde bir yere geldik. tabi bilim daha oralarını bilmiyor ama adamlar güzelleme yapmış işte.

.görüntüler yine iyi idi ama fazladan bir bilgi edinemedim. genel toparlamış gibi oldular. yerçekimi meselesinde daha çok bilgi verebilirlerdi sanki.

.ışık hızı anlatımında motorsikletli hatun da güzel anlatım olmuş. zamanın durması ya da ışık hızının o halde de sabit kalması konusunda da çok daha detaylı belgesel bölümleri vardı tabi.

--- spoiler ---