8 Şubat 2014

the universe s02e05:

Alien Moons

--- spoiler ---

.zaman geçtikçe bu belgesel serisi de bir işe yaramayacak sanki. 2008 yılında yapılmış bir bölümü. uzun zamandır altyazılarını kontrol etmiyordum. bir iki tane eklenmiş onları izlerim ama büyük kısmı duruyor hala. mesela 3d modellemelerinin bu kadar dandik olduğunu unutmuşum, aslında güzel anlatıyorlar ama tabi seneler ileri gittikçe gözümüz daha iyisine alışıyor.

.bölümde acayip uyduları anlatmışlar, uydu ile ilgili bir iki bölümü daha vardı yanlış hatırlamıyorsam. en azından sevgili ayımızı anlatırken diğerlerine değinmişlerdi ya da başka serilerde üzerinde hayat olabilecek uydular şeklinde europa ve io'yu irdelediğimize eminim.

.satürn'un triton'una da geldiydik sanki ama işte bu bölüm uydulara canlılık meselesiyle değil de nasıl oluştuğu ve tipleri bakımından bakmış.

.gezegeni ile aynı yönde dönen düzenli uydular ve ters yönde dönen düzensizler diye ikiye ayırmışlar kabaca. bu sınıflandırmaya uymayan triton varmış, onun hakkında da karışık bir açıklama yaptılar. rulet mulet, bahis mahis, takdiri ilahi falan diyelim kurtulalım ama sonuç olarak kuiper kuşağından kopup gelip satürn'ün yörüngesine girmiş.

.europa ve io hakkında bilinenleri tekrar ettiler. hill yörüngesi diye bir şey varmış yanlış hatırlamıyorsam. uyduların yörüngelerine güneşin yerçekimi etkisi ile ilgili bir şeylere benziyor. yine karışık bir çeviri mi? yoksa karışık laflar mı ettiler ben tam idrak edemedim.

.açıkçası izlerken de sıkıldım biraz ama uyduların küçük güneş sistemi olması meselesi biraz ilgi çekiciydi. ganymede jüpiterin en büyük uydusu imiş. kendi manyetik alanı olması, eriyik çekirdeği falan filan ilgi çekiciydi biraz. ufak bir kısmı sadece tabi.

--- spoiler ---