2 Aralık 2013

Through the Wormhole s04e01:

Is There a God Particle?

--- spoiler ---

.tanrı parçacığı ile higgs bozonu aynı şeyler değil miydi? bu konuda aydınlanmış bulundum ilkin. bu parçacığın türlü çeşit versiyonu olduğu konusunda da teoriler varmış. bulundu denen şey bir cevap ise bin tane soruya neden oluyor imiş. zaten hep böyle de bulunduğu tarihten sonraki teoriler bakımından güzel bir bölüm idi. tabi tam sessiz bir ortamda izleyememiş olmanın burukluğu var üzerimde.

.müzisyen kişiliğini konuşturan bir zat grubu ile endam ederken bu higgs bozonunun belirli kalıplar içersinde olduğundan dem vuruyor idi. her parçacığın belli kalıplar içinde olmasından falan bahsettiler. ha lego ile gösterdiler ama yeterli oldu mu? olmadı tabi.

.tanrı parçacığı her şeyin var eden parçacık olarak başka türlü bir şekilde aranıyor imiş. higgs'in sadece bunu yerine getiremeyeceğinden kuşkulanıyorlar imiş ama yine de maddeye kütlesini veren parçacık olarak orada duruyor olması ileriye yönelik bir adım diyorlar ilerde bu temelden süper teknolojiler olacak diyorlar.

.parçacık hızlandırıcısının genel şemasını da görmüş olduk tabi ama kafa kafaya çarpışma ihtimali ve bundan higgs bozonunun bulunma ihtimali çok düşük imiş. bu gerçekleşmiş. öyle kütleli bir şey için yüksek miktarda enerji gerekiyor imiş, falanmış filanmış.

.karanlık madde için söylenilenleri pek anladığımı söyleyemem. higgs bozonu bunun süper simetrisi miymiş yani? ben anlayamadım tabi, anlatmışlardır güzelce.

--- spoiler ---