11 Temmuz 2013

Through the Wormhole s03e10:

Did We Invent God?

--- spoiler ---

.tanrıyı biz mi icat ettik diye sordu sevgili morgan abi de sonunda inanmanın insanı insan yaptığı gibi bir yere bağlaması hoş olmadı. belki hayvanlarda inanç yok ya da umursamıyorlar ya da yeterli gelişmiş beyinleri yok buna bir şey demiyorum ama yapılan deneylerde bir sonuç çıkmıyordu.

.maymun ile yapılan deneylerde karşındaki yerine koyma ile inanç meseleleri nasıl bu kadar bağlantılı olabilir mesela, bir açıklama getirmediler. aynı şekilde dua eden inançlı birinin beyin aktivitelerinin farklı olması neyi kanıtlıyor? inandığı için mi öyle? olduğunu için mi öyle inanmış? bilemeyiz diyorsan, bölümü niye yaptın diye sorarlar.

.bunlar haricinde kontrol ihtiyacı yüzünden bir şeylere anlam yükleme eğilimi, üstün güç ve fakirlik ile inancın doğru orantılı olması dokundurması iyi idi. ha bu bana doğru geldiği için iyi idi de demek istemiyorum. sadece deney yeterli idi. bir anlam çıkıyordu deneyden. deneklere gördükleri şekillerdeki benzerliği bulmaları isteniyor. doğru olarak bulanlar, şekil olmayan resimde şekil görmüyor. yanlış olduğunu düşünenler (ki doğru ya da yanlış diye bir şey yok rastgele cevaplar imiş) ise resimde bir şekil görüyorlar. kontrolsüzlüğe anlam yüklemek ile ilgiliymiş demek diye bir sonuç çıkıyor buradan.

.çocuklar ile ilgili deneyde birinin gözlediğini düşünür isek daha ahlaklıyız sonucu çıkıyor. bu durumda inanmak da yararsız değildir diyor sevgili psikologumuz ama bölümün konusu ile ne ilgisi var lan bunun? devamlı konu genişletiyorlar böyle.

--- spoiler ---