5 Haziran 2013

Through the Wormhole s02e07:

How Does the Universe Work?

--- spoiler ---

.karışık bir bölüm oldu, büyük kısmını anladım desem yalan olur. tabi biliniyor da demiyorlar ama şüpheye düştükleri kısımları ya da yeni soruları da anlamlandırmak zor. ilkin 7km uzaklığında parçacıkların ışıktan hızlı hareket ettiğini fark ediyorlar. bu nasıl mümkün oluyor? ya da ne yaptılar anlamadım. ışığın içindeki parçacığı hareket ettirince ışıktan hızlı bir şekilde diğer taraftaki parçacık da ona göre değişiyor imiş. garip geldi bu bilgi bana.

.daha sonra kuantum meselelerine girdik, evrenin gerçek olup olmadığı ya da getirdiği açıklamaların açıklama olup olmadığı gibi bir mesele. çift yarık deneyinde parçacıkları gözlemleyince davranışların değiştiği meselesini net bir şekilde gösterdiler ama bir anlamda gözlemlenen parçacıkları çekiyor gibi de görünüyor. bu durumda hem dalga hem parçaçık muhabbetine girdiler.

.suyu titreştirip üzerinde silikon parçasının davranışının da bu duruma benzediğini gözlemliyorlar. bu da kuantum düzeyinde olan meselelerin büyük meselelere uygulanmayacağı kuralı ile çelişiyor gibi görünüyor ama bir anlamda hem parçacık hem dalga meselesini örneklemiş oluyor gibi geldi bana. bilemedim ama ilginç idi, tabi son çift yarık deneyinde pek de aynı sonucu vermeyince geçiştirdiler gibi oldu.

.ardından karanlık enerji meselesine girdik, bu da kılık değiştiren bir parçacık imiş, eh madem öyle nasıl tespit ediyorsun diyince de bir sürü laf ama ortada henüz bir şey yok. orada olduğunu biliyorlar ama tespit edemediler.

.son kısımda da her şeyin aslında gerçek anlamda sadece matematikten oluştuğuna inanan bir fizikçi abimiz konuştu. güzel dedi de elektronların içinde sadece matematik nasıl olacakmış? matematiği soyut diyorduk da bu özünde her şeyin matematik ile somut olduğunu söylüyor bize, olsa güzel olurdu ama madem öyle niye matematiksel olarak bunu tespit edemiyoruz da gidip onun yerine sicim benzeri elektriksel şeyler var deniyor son tahlilde.

--- spoiler ---