10 Mart 2013

Dark Matters: Twisted But True s02e04:

Amnesiac, Party Poopers, Risky Radiation

--- spoiler ---

.adamların genel kafa yapısını anlatan bir bölüm diyebiliriz. atom bombası yapan bir fizikçinin bu süreçte radyasyon zehirlenmesi geçirip ölmesini hem nişan ile ödüllendirip üstüne belgesel yapıyorlar (her ne kadar karanlık bilim belgeseli olsa da) ama diğer tarafta ölen insanlar istatistikten ibaret. bana bile dokundu bu a... ki çok da umursamam genelde.

.neyse yine üç adet çılgın bilim insanı var idi. ilki epilepsiyi tedavi edeceğim diye adamın tekinin kısa dönem hafıza kartını yaktı. adam kendini 27 yaşlarında sandı hayatının sonuna kadar. aynalara falan da küstürmüşler herhalde. bir yanlışlık yok mu lan diye kafayı yememesi bile başarı, ha tabi hemen unuttuğu için o kadar sıkıntı yaşamamıştır ama bu olaydan bilişsel hafıza ile yöntemsel hafıza ayrımını öğrenebilmişler. ikincisine kas hafızası mı diyorlardı sanki? öyle bir şey işte.

.diğer tarafta beslenme ile ilgili bir hastalığı bulan ama derdini kimselere anlatamayan. bu uğurda hastaların bokunu bile hap haline getirip yiyen bir insan var idi. ölümünden yirmi yıl sonra adamın dediklerini doğrulayabilmişler ama vakti zamanında amerikadaki kuzey güney ayrımı meselesinde bir sürü insan ölmüş. bunda da kötü olan diğer doktorlar oluyor herhalde. bu eleman elinden geleni yapmış.

.kısa dönem hafızasını yitiren tip haricinde pek ilginç değildi bu bölüm. biraz sinir bozucuydu bile denebilir ama yine de izlenir her türlü.

--- spoiler ---