11 Mart 2013

Brilliant Beasts e01:

Dog Genius

köpeklerle başlayan bir mini belgesel serisi, izlemeden olmaz idi. köpeklerle olan kısmını beğendim ama güvercinler ile ilgili kısmı kötüydü. bir de domuzlarla ilgili bölümü varmış herhalde. toplam üç bölümü görünüyor. 2008'den bu yana yeni bölüm yapılmadıysa da yapılmaz artık herhalde.

--- spoiler ---

.bir kere zeki köpek olarak gösterdiği köpeklerin bakışları bile bir zeki arkadaş hehe. nesneleri tanıyan köpeği daha önce duyduydum ama tanımadığı nesneyi getirmesini duymadıydım. bu hayli ilginç idi, küçük çocukların yaptığı haritalama metoduna benzettiler bu işi. iki tane bildiği bir şekil içersinde üçüncü bilmediği bir şekli, bilmediği bir kavram ile ilişkilendirebilme olayı imiş. aynı şekilde bilgisayar destekli deneyde, çıkarım da yapabiliyor. iki tane bilmediği şekilde daha önceden çözüp de ödül aldığı şekli diğerine tercih ediyor. pes doğrusu.

.daha sonra ilk numara gibi gelen ama bir acayip enteresan doberman hikayesi var idi. lan köpek sanatçı ruhlu, oyuncaklar ile bir şeyler anlatmaya çalışıyor. yok artık lebron bey. bizim köpekler oyuncağını parçalar sadece gavurun köpeği sanat yapar. barınaktan aldığı bir köpek imiş, oyuncakları belirli kategorizelere göre diziyor. belirli şekiller yapıyor. hatta sarılmış şekil yapmış bir tanesini. sahibi diyor ki, ilk defa sarıldığımız zaman idi falan. yok artık dedim ama bilimsel bir kişilik de doğruladı, inanmaktan başka çaremiz yok.

.uysal tilkilerin seçici çoğaltılıp sonra tiplerinin ve davranışlarının değişmesi meselesi de oldukça ilginç idi. sadece olay uysal olmaları ve insan ile etkileşime girmeleri. direkt tiplerini değiştiriyor. kulaklar yatıyor kuyruk dikleşiyor ve laf anlıyor. garip, çok garip gerçekten.

.kalan meseleler de hepsi ilginç tabi ama ilgi duyulduğu için ilginç geliyordur herhalde. rehber köpeklerinden, koku takibi yapan köpeklere... hepsi çok mühim canlılar hakkaten. beleş yemek için yanaşmış da olsalar, canlar.

--- spoiler ---