20 Mart 2013

Ancient Aliens s03e08:

Aliens and Lost Worlds

--- spoiler ---

.bölümde eski kayıp yerlerin uzaylılar ile ilişkisinden falan bahsettiler ama tam olarak değil, yan konular daha ağırlıkta idi. en temel mevzusu cennet dedikleri yer ki kendisi dört adet nehrin birleştiği yer imiş. basra körfezinden önce nehirler birleşiyor imiş ve basra denizinin ortasında olduğu tahmin ediliyor imiş, bu bölge adem ile havvanın yani uzaylıların insan yaratma projesinin yapıldığı bölgesiymiş.

.biraz dinden, biraz geçmişten, biraz mitolojiden artık neyse toparlayıp anlam çıkarıyorlar. doğrusu eğrisi karışık. bunu hep diyeceğim herhalde bu seri için çünkü gram karşıt görüş yok. ha karşıtı olsa bu kadar etkili olur mu bilmiyorum ama mesela eski kültürler arası etkileşimin nasıl mümkün olduğunu soruyorlar. uzak doğudan orta amerikaya figürler nasıl transfer olur diyorlar. e aynı doğa, benzer hayaller falan denemez mi? ha aynı hayvanlar yaşamıyor elbette ama yine de ortak bir bağ kurmak o kadar zor değil, üstelik insanlar da aynı yerden geliyor bakıldığı zaman.

.nemrut dağı ve heykellerinden de bahsedildi bölümde, yıldız bilminde uzmanlaşmış kişiler krallar falan derken yine bir egzantirik bölge bulup lan bunu yıldızlar ile hizalayalım diyorlar ve o kadar yıldızdan biri hizaya çıkıyor gibi... ha denirseki aslan takım yıldızına denk gelmesi kaçta kaç ihtimal orasını bilmem. neyse işte böyleyken böyle.

.macross evreni, polenezyalılar, kuş adamlar falan hepsinin kökenlerini de açıkladılar hafiften. mana dedikleri şey taşları hareket eden güç imiş burada öyle açıklanıyor. üstün bir teknoloji, kuş adamın insanları yaratması meselesi de cennet muhabbetini andırıyor tabi, ikisini bir arada söylemek pek tutarlı değil ama genel hikayelerin benzer olması da ilginç.

--- spoiler ---