6 Haziran 2019

black mirror s05e01:

Striking Vipers

--- spoiler ---

.black mirror da sonunda bozdu. bu arkadaşlar netflix'te miydi hep? yoksa netflix gay lobisi mi bunlara böyle bölüm çektiriyor bilmiyorum. dozunu inanılmaz kaçırmışlar. insan hiç kankasına hallenir mi abi? sabaha kadar dövüş oynayan tüm erkekleri zan altında bırakmışlar.

.en sonunda gay olup olmadıklarını denemek için öpüşüyorlar ve hoşlarına gitmiyor. bu nedir? herkes denesin der gibi, resmen yolunu yapmışlar. bir manası yok. hani homofobik olmaya da gerek yok, adamlar resmen ayarlamışlar. baştan niyetleri belli, üzerine senaryo kurmuşlar, ayıp etmişler.

.özgün tarafı da kalmamış. devamlı sanal gerçeklik, devamlı bir insanlar içinde kaybolur. beğenmediği hayat vurgusu. evli ve çocuklu ama tutkusunu kaybetmiş. tamam da bu nedir? sanal gerçeklik ile mi devam edelim hayata?

.bir de dövüş oyunları ile yapmışlar. dövüş oyunlarında karı karakteri seçenleri de ağır zan altında bırakmışlar. iki tane zenci ile yapmışlar. daha ne diyeyim bilmiyorum. bir de sanal gerçeklik aparatı kafaya takılan bir top, hisleri ne kadar taklit edebilir? kadın karakteri alınca ne oldu peki? devamını gösterip iyice abartmamışlar ama cinsiyet tercihleri normal olan herkesler bir gün gay olacak mesajı da takmışlar.

.üstelik başkası ile yapsın sorusuna da cevap vermişler. kutup ayısı ile bile yaptım diyor adam, daha ne desin? hiçbiri sendeki tadı vermedi diyor. kankasına karşı hallenmenin ötesine geçmiş, zaten ilanı aşk da etti. üstelik bu senede bir görüştüğü bir insan evladı.

.karı rolünde sleepy hollow dizisinin sevimsiz götten bacak zencisi. ilkin onla yiyişiyorlar, şakkadanak iki çocuk oluyor, üçüncüye zorlarken, doğum gününde arkadaşı buna eskiden sabahladıkları dövüş oyunun sanal gerçeklik versiyonunu getiriyor ve olaylar gelişiyor.

.efektler de çok cılız kalmış, şaka gibi olmuş. oyun içersinde daha yaratıcı olabilirlerdi. üstelik dövüş oyununda bir karakteri kontrol edebiliyorsan, nasıl sevişmeye geçiyor? madem komple özgürler, bir şeyleri kontrol etmiyorlar, bunun adı dövüş oyunu olmaz ki? komple yeni bir dünya yaratmışlar ama haberleri yok. bundan çok yaptık diyerek dövüş oyununa çevirmeye çalışmışlar ama pek olmamış işte.

.hikayede derinlik de bulamadım. hayatından sıkılan her kişi kankasına hallensin mesajı çıkıyor. bir manası yok bunun. sadece şaşırtma kisvesi altında insanların akıllarına girme çabası gibi geldi bana. netflix'de çok abartı bir durum bu, bu kadar abartı olmasa belki bu bölüme farklı gözle bakabilirdik ama zorla gay olacak değiliz. 

--- spoiler ---