13 Mayıs 2019

game of thrones s08e05:

The Bells

--- spoiler ---

.olmuyor da olmuyor işte. ulan dany niye böyle bir tercih yaptı? o neyin tercihiydi? şimdi cersei salağı insanları güya canlı kalkan olarak kullanmaya karar vererek hareket etmişti. tamam iyi güzel ama kendisi kulenin tepesinde kek gibi durmaktaydı. o kadar insanı öldürmeden önce o ejderhanın orayı iki saniyede yıkması mümkün değil miydi?

.geçen sefer ejderhayı keklik gibi avladılar. bu sefer o kadar akrep, bir tane oku bile ejderhaya saplayamadı. en azından bir tane saplasa biraz gerçekçi olacaktı. nasıl kurtuldu? madem kurtulabiliyordu, geçen sefer niye kurtulmadı. sürücüsüz olduğundan mı? yaralı olduğundan mı? pek bir açıklama yok. 

.hem madem bu kadar güçlülerdi, neden direkt saldırmadılar. insanlar ölmesin diyeyse, şimdi niye öldü. intikam için insan ölmesi, bir tek karı için milyon tane insan ölmesi, nasıl bir mantık? neden iyileri şak diye kötüler yaptılar. mantığı nedir bunun? gereksiz oldu, sadece şaşırtalım muhabbeti işte.

.üstelik bu kadar ağır karakterlerin ölümü daha iyi olması gerekiyordu. şu keltoş mesela ihanetten idam edildi, iyi güzel ama daha iyi olabilirdi. cersei desen kim öldürecek diye beklerken, göçük altında jamie ile birlikte öldü. bunu da şiirsel yapalım demişler, dialoglar ve sahne çok güzeldi ama neden böyle öldü ki? bir sürü insanın birebir intikamı vardı. arya peşini bırakmıştı ama yakalanıp öldürülmesi daha güzel olabilirdi. onun yerine böyle demişler. o da hiç olmamış.

.hound ile kardeşi arasındaki davayı hatırlamıyorum. onların dövüşü de gereksiz yere uzundu. hem adam ölü olarak hayata devam ediyor. en keyiflisi, onu yaratanı şak diye öldürmesiydi. onun haricinde aşağı düştükten sonra bile ölmedi dese, kimse niye ölmedi demez. göçük altından canlı çıkan olursa iyice saçma olur. hepsinin ölmüş olması gerek.

.şu korsan malı, jamie salağını niye şişledi? kral katilini öldüren adam dedi ama tam olarak öyle ölmedi. o da çok aşırı gereksiz bir sahneydi. zaten yüzlerce gemi, yüzlerce ok, üzerlerinde dolanan ejderhayı vuramadı. bunun da açıklaması yoktu.

.tyrion abisini serbest bıraktı. onu serbest bıraktığı fark edilmeden savaş başladı. bu da bir ihanet hareketiydi. şehri savaşmadan teslim alırsa, o vakit beni affeder diyordu ama şehri yaktıktan sonra bu cüceyi de yakacağını söyleyebiliriz.

.jon bu olaylar içinde salak salak bakan tip olarak kaldı. durdurmaya çalıştı ama beceremedi, gri solucan bunu gördü. bu da ihanet sayılabilir. üstelik adamlarından biri karıya tecavüz edecek diye onu öldürdü. bunu da ihanet sayıp idam edebilirler. son bölüm idamlı mı bitecek? bu esas karakterler idam mı edilecek? khaleesi bu şekilde tahta geçse ne olur? ataları deli kral gibi, şehri yakıp kül ettikten sonra ne manası kaldı ki?

.tekrar ediyorum, bu salak karının derdi şehirle miydi ki, intikamını almak için o kadar insanı yakması gerekti. bu ejderhanın gazı nerden geliyor? yorulmadan her tarafı yaktı yıktı. bu soruların cevapları yok. arada bir yere konup çanları beklerken bile bir tane gizli akrep ile vurulacak diye bekledim ama cersei'nin alternatif bir planı olmadan, bir kurnazlık yapmadan kulesinde şehrin yanışını izlemesi komikti.

.askerlerin önce teslim olması, sonra ejderha ile şehrin yanışını duyup tekrar savaşmaya geçmesi de çok anlamsızdı. bunu bir tek intikama bağlarlar ama ulan bir tek karıdan bahsediyoruz. böyle bir duygusallık olabilir mi?

.hem tahtı jon'a kaptıracak diye ödü patlıyor, hem böyle mallık yapıyor. bir tane ejderha vasıtası ile insanlara korku salıp kraliçe mi olacak? cersei daha iyi dedirtmek için zorla bir hadise yaptılar. hem bir şehir kolay mı kuruluyor? yaktın bitti diyelim, demir tahtın ne anlamı kalacak abicim? ey senaristler, size sesleniyorum. ne lan bu? kitabı da mı böyle bunun? yazıktır günahtır.

--- spoiler ---