25 Nisan 2019

the oa s02e05:

The Medium & The Engineer

--- spoiler ---

.pek bir şey anlamadım. gizemi çoğalttılar. ev meselesini zaten çok fazla anlamadım. çocuklar ve boyut değiştirme ve tabii bulmacalar meselesi var. şimdi bunlar geçen bölüm oyundaki kapıdan ilerlemişlerdi. oradan kuyuya, kuyunun dolması ile eve geçiş yaptılar. mesafe bu kadar kısa mıydı peki? orasını bilmiyoruz.

.sonra karanlık içinde bir ışık, ışığa ulaşmak için bir merdiven, birlikte hareket edip, mekana geldiler. baktılar mekanda iki portre var. biri mühendis, diğeri medyum. evi özel olarak yapmışlar. bilgileri de homer bize dinliyordu. ev ne alaka? niye yapılmış. dertleri neymiş? onu anlamıyoruz.

.derken yerdeki karoların bulmaca olduğunu fark ettiler, birlikte kısa sürede çözdüler. yukarda kapı açılıyor gibi oldu, hop ikisi ayrı merdivenden koştu ve ikisine ayrı macera çıktı. neden aynı merdivenden koşmadılar?

.adam her tarafı kapalı odaya düştü, yatağa yatıp biraz uyudu. düşme hissi ile uyandı. yatağı kaldırdı, altından gizli geçitle evin içinde ev maketine çıktı. homer da bu arada bunları çözmeyen çalışan mühendis delirdi manasında laflar ediyordu. sonra kırmızı ışıklı yuvarlak pencereye dokundu, bir miktar su geldi ve kapı açıldı. oradan dışarıya, dışardaki yerde fırlayan insanların ortasından kırmızı ışıklı aynalı odaya geçti. aynaların ortasında bir kız, neden bu kadar geç kaldın dedi. eve ilk geldiğinde çatlaktan baktığında sanki bunları görmüş gibi davrandılar. aynaları kırdı, çatlakların olduğu oradan dışarı çıktı. kız önce yaşlanmış gibiydi, sonra arabanın sıçrattığı su ile genç haline döndü. hangi kız olduğunu bile anlamadım ya birini kurtardı işte.

.oa de kendi başında hayaller alemine daldı. zaten bölüm komple hayaller aleminde geçti. elinde çakmakla ilerledi, duvar kağıtlarının içinden bir pencereye vardı. penceredeki ağaçlar ismini söylüyordu. ağaca atladı, düştü ama tam düşmedi. ağaç onu tuttu ve konuştu. rüzgarlar da oa ile konuşuyormuş zaten. bir kabile, takım kurmalısın dedi. tek başına olmamalısın dedi. biri senin için geliyor falan dedi ama tabii gizemlerin dibine vurdular iyice. ağaçların birbiri ile bağlantısı, diğerini desteklemesi, bilgi akışı ağları gibi görüntülerle devam ettiler. nina da olayın anahtarı imiş. medyummuş, falanmış filanmış.

.hap salağına bir kadın geldiydi. geçişler meselesinde hareketleri önemsizleştirecekler zannettyidim. böyle salak saçma boyut geçişi sağlayan aletler gibi bir şey yapmazlar diye ummuştum. adamlar hareketleri yapan minik robotlar tasarlamış. bir kübün içinde gizli minik robatlar, boyut değiştiren hareketi yapıyor ve kadın şak diye geçiyor. öncesinde sevişiyorlardı. adam bunu öldürecekti. kadın sevişmenin ortasında boyut değiştirdi. nasıl saykodelik bir karıysa artık. geldi gitti, 911'e haber etti. bu hap da eli şırıngada kaldı, hızlıca kaçmıştır artık.

.homer salağı sonunda biraz olsun şüphelenmeye başladı. nakil edilmiş kızın nakil olmadığını öğrendi. gizli bölüm buldu, orada evle ilgili kasedi dinlemeye başladı. o kadar gizli iş içinde ev en alakasızı olması gerek ama bize anlatmak istediklerinden öyle bağladılar. gizli odaya falan girse, esas mevzuyu anlayacak ama yavaş yavaş ilerleyecek gibi. zaten rüyasında ten arayışı temalı olay da bir garipti. adamların hayal dünyası geniş hocam.

--- spoiler ---