10 Mart 2019

one strange rock s01e02:

Storm

--- spoiler ---

.uzun zaman sonra kaçırdığım bölüme tekrar rastladım. aradan vakit geçince daha mı gözüme güzel geldi bilemiyorum ama gerek görüntüler, gerekse müzikler harikaydı. esasında bilindik mevzuları anlattılar ama çok güzel anlattılar. bir iki detay bilgiyi de sayelerinde öğrendik ve teşekkür ettik.

.dinazorları yok eden göktaşı meselesiyle başladılar. meksikadaki yucatan ormanında bir krater varmış. ona serbest dalış yapan bir arkadaş bulmuşlar. o görüntüler ne abicim öyle? değişik bir film çekmişler. dinazorları öldüren delikten insanoğlunun yükselişini temsili olarak anlatmışlar herhalde. modern dans yapıyor gibiydi. su altında çeşitli haller.

.sanatı şöyle dursun. bu göktaşı kardeşimiz tam kükürt dolu yere çarpmış. bu nasıl tesadüfmüş böyle? okyanusa çarpsa böyle olmayacakmış. tüm dünyayı değiştiren çapta bir çarpma olması için tam gereken yere çarpmış. enterasan bir bilgi. sanki biri insanoğlu için özel yollamış gibi.

.fas'da çölde göktaşı ticareti yapılıyormuş. onun için de resmen çölde aksiyon çekimleri yapmışlar. veletler taşla oynarken temsili çarpma yapıyor herhalde. kendileri demiştir. ilk başta ona bağlarlarsa çok komik olur dedimdi, oldu.

.su meselesinde detaylar çok yetersiz kaldı. yüz milyon yıl yağmur yağdı ile açıklanamıyordu. sırf bu konuyla ilgili başka belgeseller var. gizemini koruyan bir konuydu ya bunlar çözmüş gibi anlattılar.

.fırtına meselesinde astronot kadıncağızın dediği güzel bir benzetme vardı. dünya fırtınanın ortasındaki damlanın içinde canlılık gibi dedi. içindeki mikro organizmalar dışardaki fırtınadan habersiz. işte aynı bunun gibi dünya gezegeni de etrafında olup bitenlerde böyle demeye getirdi. tabii çok uzun zaman dilimlerinde bu geçerli, şimdi her şey stabil gibi ama bu sadece kısa bir zaman dilimi. o da çok enteresan ama girmediler bu mevzulara.

.suyun üç halde bulunması da acayip bir olay. bunun için buz üstünde dağcılık yapan tipleri göstermeleri abartıydı ama görüntüler harikaydı. dünya ekseninin eğikliği, mevsimler ve tabii gelgitlerin hepsi oluşum sırasında dünyanın başka bir gezegenle çarpışmasıydı. bunun üzerinde bolca durdular.

.kutuplarda gelgitlere göre buzun altında midye çıkaran tipler vardı. yine bu arkadaşlara ikinci gidişimiz sanki. görüntüler yine harika. diyecek söz bulamıyorum.

.iklimler bir anlamda çeşitliliğin sebebi gibi. hem hava hem de canlılar soğuktan sıcağa doğru gidiyor. yarasaları anlattılar. milyonlarca yarasa mevsimlere göre yemek için göşüyor. yediği ağacın meyvalarını da uçtuğu diğer bölgelere tohum olarak atıyor. zaten meyvaların bizleri bu amaçla beslediğini başka belgesellerde öğrenmiştik.

.will smith boks maceralarını anlattı. devamlı bir çarpışma geyiği yapmamalarına sevindim. astronot kardeşlerimiz uzayda minik parçaların çarpmasından bahsetti. zaten hepsi değişik olaylar. canlı canlı olan hadiseler. bölümün esas astronotu da uçmanın mekaniğini öğrenmeye çalışmış bir kadınmış. 100 küsür gün uzayda kalmış.

--- spoiler ---