27 Şubat 2019

Through the Wormhole s05e09:

Is There a Shadow Universe? 

--- spoiler ---

.hepsi iyi güzel de bu adamların örnekle anlatımları biraz mallık artık. iki galaksinin çarpışmasını yemek savaşına benzetip birbirlerine yemek atmaları nedir arkadaş? makarna neden karanlık maddeye benzetildi mesela?

.tamam karanlık maddenin kendisi ile etkileşime girdiğinin tespiti açısından büyük işler yapıyor gibiler ama örnekleri çok malcaydı. hiç de gerek yoktu. belgesel çekelim diye iki saat bize yemek savaşı izletmeseler iyidi.

.gölge evren dedikleri bir yerden sonra cinler alemi gibi olmaya başladı. üstelik karanlık maddeden oluşan evren biraz saçma bir fikirdi, anti madde ya da başka bir şekilde olsa daha mantıklı olabilir. bizim gibi olmayan evren var mı diye sorsalar da olabilirmiş. kendileri de zaten cevabını veremedi. gölge evren içi evren bile olabilir diyerek mevzuyu kapattılar.

.en ilginç olayı mikro dalga arka plan ışımasında bir çizgi var dediler. o çizginin bir tarafında daha çok madde varken, diğer tarafında daha az madde varmış. bak bunu da örneklemek için elli saat basketbol oynadılar. bu da inanılmaz kötüydü. ne gerek var? neden yapıyorsunuz bunu?

.daha önce bu radyasyon kalıntısına bakarak bir patlama resmi görüyorlardı, şimdi başka bir şey görüyorlar. şer üçgeni diye bir şey uydurmuşlar. neresine bakarak ne görüyorlar bilemiyorum ama evrenin simetrikliğini dağıtan başka türde bir materyalden oluşmuş bir yerler olabilir diyorlar. buna göre yorum çok uzak bir yorum gibi ama yine de ilginç bir bilgi.

.yer çekimi ile etkileşime giren karanlık madde meselesi de fena değildi. higgs bozonu ve ksitelon muydu neydi? ağır bir madde ile bunu tespit edecekmiş. yıllardır tespit etmeye çalışmış. hala edememiş ama biraz azimli bir salağa benziyordu. denizde balık avlama örneği de ayrı bir saçmaydı, onu da not edeyim. bir de eliyle balık yakalama deyimini gösterip durmasalardı en azından ciddiye alacaktık.

.maddenin içindeki dönüş ile kuvveti taşıyan parçacıkların içindeki dönüş farklıymış. bunda da güzel bilgiler vardı ama örneklemelerinden şu an ne dediklerini tam hatırlayamıyorum. 

.bir de sağ el, sol el meselesi vardı. dansçılar getirmişler. allah akıl fikir versin. nötrino hep sol elliymiş, bunu sağ ile bağlayan higgs bozonu olmayınca kütle kazanamaz, kütlesi olduğunu biliyorsak o halde göremediğimiz bir sağ elli nötrino var diyorlar. o da karanlık madde olabilir diyorlar. artık nasıl bir mantıksa.

.benzer bir olayın zayıf nükleer kuvvet miydi neydi? onda gözlemlemişler. normalde temel kuvvetler sağa sola bakmadan etki ediyormuş ama zayıf nükleer kuvvet sadece solu etkiliyormuş. o halde diyor akis vardır. her kuvvetin, her maddenin yansıması şeklinde bir evren olabilir diyor. mutlaka daha ciddi teorisi vardır ama böyle anlatınca komik oluyor işte.

--- spoiler ---