28 Şubat 2019

Through the Wormhole s05e04:

How to Collapse a Superpower 

--- spoiler ---

.eşeğin aklına karpuz kapuğu düşürmüşler. toplumumuzu hedef alan, onlara terörist diyelim diyor. teknolojik altyapımıza saldırmak isteyebilirler diyor ve nasıl saldıracaklarını sıralamaya başlıyor. sonlara doğru iyice fantastikleşiyor.

.ilkin zaman eşitleme abimizle görüşüyoruz. şu aletlerdeki internet zamanına göre ayarla seçeneğini düzenleyen abimizmiş. kırk küsür tane merkez varmış. hepsini birden göçertemezler diyor ama eğer göçertselerdi senkronize olan tüm aygıtlar yamulup kalacaktı diyor. gps meselesi en başında sayılıyor. zaten bu zamanı hassas olarak ölçme sorununda defalarca anlatıldıydı. adamlar bunla uğraşıyor.

.sonra biyometrik uzmanı bir eleman var. kendi kendini hacklemeye çalışıyor. giriş sistemlerini daha güvenli hale getirmeye çalışıyor. ekrandaki fotoğraf yüzü ayırt etsin diye göz kırpması dedektörü eklemiş, çok akıllıymış o...

.esas sapıkçası son kısımlara doğru ortaya çıkıyor. insanların üzerine takılan aletleri hackleyebilirler diyor. kalp pilleri, şeker bilmem neleri, insanın vücuduna takılan çipler, şunlar bunlar hepsi radyo frekansı ile haberleşiyor diyor. o yüzden hacklenebilir diyor.

.kendisi bir tane virüs ayarlıyor. eline taktığı bir kimlik çipi ile girdiği binanın güvenlik sistemine virüs bulaştırıyor ve bunu böylece dağıtabiliyor. adamlar resmen yol gösteriyor. 

.biyolojik virüs ile ne alakası var onu anlamadım. gerçek virüsler içine elektronik virüs yayamazlar, bunun sonucunu kestiremezler diyor ama sanki yaysınlar gibi bir mantık da çıkıyor.

.şifreleme sistemleri meselesi ilginçti. sezar'ın da şifresi varmış. şimdi ışığın bilmem ne üzerindeki yansıması bir örüntü oluşturuyormuş. onu tek seferlik şifreler için kullanabiliriz, çok güvenlidir falan diyor. kırılamaz demeye getiriyor.

.son kısım internetin bilinç bulması meselesine geldi. günde on saatten fazla sörf yapan insanların beyin kapasiteleri yüzde on düşüyormuş. böyle diyorlar ama kim bilir neye göre araştırma yaptılar. sörf nedir hem tam olarak?

.bilinç testi, turing testini pek ciddiye almıyorum. onun yerine photoshop testine geçirtmişler. görsellerin doğallığını bilgisayara anlatmaya çalışıyorlarmış. internetin bilinç kazanması meselesi garip bir mesele.  yeterince karmaşık olunca bilinç olacak diyorlar ama bütüncül bir yapı gerekiyor onun için. bebeğe benzetmeleri o yüzden pek olmadı sanki.

.arada da bir iki güzel laf ettiydi biri. uzmanlaşma şuursuzluğu beraberinde getiriyor dediydi. bir taraftan doğru gibi geliyor.

--- spoiler ---