6 Şubat 2019

masum s01e01:

Episode #1.1

neden bölüm ismi vermiyorlar bunlar? imdb mi bulamamış dedim ama nette bölüm ismine rastlamadım. ondan böyle oldu. türkçeye ayıp oldu. zaten s01e01 de yazmak zorunda kaldıydım. türk dizilerine aşina değiliz ama yavaştan torrentlere düşmeye başladılar. düşünce de izliyoruz. yanlış anlaşılmasın, özel olarak aratılsa ya da netten izlense zaten hepsi vardır da kalbur üstü olanlar rarbg gibi sitelere geliyor sanırım, oradan da elenip izlemiş oluyoruz artık. dizi olarak çok fazla bana hitap etmiyor, hala çok fazla dialog, çok fazla nağme ama çekimler, planlar falan gayet hoştu. blu tv'nin dizisiymiş. netflix'in muhafızından daha iyidir. o kadarını söyleyeyim. ilk bölüm itibariyle çok fazla bir şey anlaşılmadı. karışık durumları olan eski komiser haluk bilgiler abimizin ailesindeki sıkıntıları ele alacaklar. esas iyi adam rolündeki tip leyla ile mecnundaymış sanırım, yeterli inandırıcı gelmedi bana. diğer oyuncular ondan çok daha iyi durumdaydı. hatta küçük kız bile gayet iyi oynamış ama ne bileyim o elemanın devamlı aynı ses tonunda muhabbeti biraz baydı beni. intro müziği, genel müzikleri ve sahneleri falan çok iyi, onlara lafım yok. 

--- spoiler ---

.karısından boşanmış bir polis memuru, karısının evine giriyor. karısının yeni kocasının kirli çıkılarını arıyor. böyle başlatıyorlar. sakallı ağır abi komiseri ile az biraz sohbetten sonra eline bir dosya tutuşturuluyor. içeriğinde kendisine polisliği öğreten eski komiser birinin dosyası varmış. 

.onların ailesinin başına gelen her neyse dizinin gerginliğini o verecek gibi. küçük oğlanın karısı ve büyük çocukları öldü dediler. büyük çocuk ölmemiş, karı ölmüş. toplaşıp karıyı öldürmüşler herhalde ama mevzu neydi?

.eski komiser olarak mevzuyu saklamış, karısı falan aşırı huysuz bir insan. polisin tekini neden evine davet ettin diyor, böyle bir riski niye aldın diyor. ondan zarar gelmez diyor. adam elinde dosyayla gelmiş zaten, arkada da bunlar konuşurken dinliyor.

.olaylar o taraftan gelişi diye beklerken önce ölen karının hayalini görüyor. denize çıplak girme olayı hiç olmamış bu arada, hem çekememişler, hem de çıplak olmadığı belli. her neyse esas mevzuyu dağıtmayalım, türk kardeşlerimiz dünya vatandaşı gibi takılabileceğini düşünüyorlar ama zor işte. daha yeni küfürler söyleniyor, onlar fena duyulmuyor.

.derken küçük kızı anasına kızıp bu tarafa geliyor. bu taraf neresi? muğla tarafları mı? olay istanbulda başlıyor, sonra muğla taraflarına geliyor gibi. küçük kız otobüsle o kadar yolu nasıl gelmiş? mümkün müymüş lan öyle bir şey?

.hadi tamam kız geldi, böcek öldürme olayına katilsin sen demelere bakış neydi? küçük kıza zarar mı verecekler yoksa? masum olan kim? ölen karı mıydı? yoksa polis soruşturmasını kapatmak için küçük kızla ilgili bir gerginlik mi yaratacaklar? haluk bilgiler kötü rolde mi iyi rolde mi?

.dram üstü dram gibi, polisiye üstü polisiye. berkun oya eskiden tvden farklı bir şeyler yapmaya çalışan zat-ı muhterem, senaryoyu yazmış. sanat yönetmeni midir nedir? o tarz bir şeyi de var. kısa bir rolü vardı. otel girişinde abisi ağır uyuyor, o da hafif uyuyor, gözler fal taşı gibi açık. muhabbet komikti. böyle gergin diziye komiklik artı bir değer katmış. otele tekrardan dönmeyecek gibiler ama yine de iyidi işte.

--- spoiler ---