6 Ocak 2019

origin s01e07:

The Wasteland

--- spoiler ---

.adamlarda izan yok arkadaş. on tane devasa halkası bulunan ileri teknoloji uzay gemisinde bu kadar mallıklar nasıl olabilir? say say bitmez. öncelikle uzay kıyafeti nasıl olmaz? her birinin acil durumda giyilmelik uzay kıyafetleri olması gerek, en azından basınç odalarında kesinlikle olması gerekiyor. yoktu ve adam kıyafetsiz uzay boşluğuna maruz kaldı. hadi bunu expanse'de de yapmışlardı ama gözlerini sımsıkı kapatması gerekmişti. yoksa basınç farkı yüzünden gözleri yuvalarından çıkardı. bu arkadaşın gözleri biraz kızardı, biraz alın damarları çıktı o kadar. mantıksızlık üzerine mantıksızlık, olacak iş değil.

.buraya niye geldik peki? mürettebattan son kalan mal karı geminin acil durumda bir halkasını kopartıp atacağını bilemediğinden geldik. bu da mürettebata öğretilecek ilk konu olmaz mı? herhangi bir durumda halkalı yapıdan oluşan bu gemimizin yapay zekası, gemiyi korumak için halkalardan zarar göreni atabilir!

.bu kadar basit bir olayı, iki saat anlattılar. olmaması gereken bir şeyi sadece shun mudur nedir? o salağın hikayesine karıştırıp anlatmak için canları çıktı. bir şeye de benzemedi. hem bu karakterin geçmişine indiydik, neden tekrar ettiler. sonra vardığı yer karı için kendi canını hiçe saymasıydı. ne alakaki şimdi?

.adam tetikçiyken kardeşini öldüren mafya babasının, babasını rehin alıp öldüremiyor bile. bu nasıl vicdanlı bir tetikçi anlamadım mesela. neyse ki arkadaşı adamı öldürüyor da bir şey olmuyor. sonra da gezegenden kaçıp gidiyor. hikayesi budur yani.

.epilepsili elemana ne oldu en sonunda? hayal gördüyse dizi bölümünü salakça merak içinde bırakmak için aşırı kasmış olacaklar, görmediyse zenci bilgisayarcı karıya uzaylı bulaşmış olamaz, zaten geçmişini hatırlayarak aleti tamir ettiydi. nedir şimdi bu?

.içlerinde uzaylı var, bunlar bir arada takılıyor böyle. ikisini güya dışarı atmışlar ya o tercihi sorgulayan da yok. bunlar kendi başına işler yapıyor. sonra saçma bir göreve çıkıyorlar, o görevde dışarı attıkları tip yaralanıyor. buna kan veren diğer atılan tip, hepsini yine mekana alıyorlar. uzaylı arkadaş ne yapıyor onu da anlamıyorum. yaranmaya mı çalışıyor? mevzusu nedir? yaşamak istiyorsa stratejisi nedir? hafıza sorunu var, bilgilere ulaştılar ve test edeceklermiş de ne alaka şimdi bu?

.dizide o kadar olay var, o kadar uğraşmışlar gibi görünüyor. bir sürü tip, bir sürü karakter ama hikayesi resmen mantıksızlıklarla dolu. uzay gemisi hikayesi böyle mi olmalıydı? hiç mi bilim kurgu izlememişler, hayret ediyorum.

--- spoiler ---