3 Kasım 2018

the haunting of hill house s01e09:

Screaming Meemies

--- spoiler ---

.o kadar beğenemedim. tamam güzelce açıkladılar ama yine de olmadı. bir kere kadın deli kadının hayaleti (theo'nun erişkin halini oynayan kadın oynamış bunu da ya neyse) tarafından kandırılıyor ve çocuklarını öldürmek istiyor. bu açıdan bakınca çok basit bir hikaye, bunu tersinden ve tüm karakterler gözünden anlatınca ilgi çekici olmuş oluyor.

.gelecekte öldüklerini görmek, kendisinin öldüreceğini görmemek olunca mı iyi oluyor? hayat bunları öldürecek, hastalıkla var acılar var diye kandırıyor. bir taraftan doğru ama fare zehri ile öldürmek nedir lan? o olacak iş mi?

.bir de uyanmak olarak anlatıyorlar bunu, inception filmini akla getiriyor. rüyasında ölünce uyanıyor. bunlar da uyanmak için kendini öldürüyor, kızını öldürüyor. muhtemelen luke'u da öldürmüş. orası bir ayrı manyaklık, son bölüme sakladılar. daha güzel bir sezon finali bekliyoruz.

.esas olay luke'un hayali arkadaşı, bir küçük kız çocuğu ruh değilmiş. bunlara yardıma gelen tiplerin kızı imiş, fare zehri ile onu öldürmüş. onların dramı bu ailenin dramından kat kat daha fazla. polis o çocuğun olayını niye şimdiye kadar hiç söylemedi? diğer ceset dedi ama çocuk demedi. sonra evde bir ceset buldular, bunu kastettiler zannettik.

.şu vakte kadar anneleri ile ilgili tüm sahneleri açıkladılar. aynanın kırılması ölü çocuklarını görmesiymiş. kocasının boğazına tornavida dayaması da ilk öldürme fikrinin söylendiği kısımmış. kadının buna göründüğü ve kandırmaya başladığı kısım.

.şimdi yardımcı olan kadın bu evde sıkıntı var, gündüz vakti giriyoruz, çocukları sokmuyoruz dedi. insan böyle bir eve çocukları ile gelir mi diyerekten ortamdan ayrılamadılar. onun yerine boş beleş muhabbetlere döndüler. onlar da tabii küçük kızlarını kaybettiler. böyle bir evi bile bile çalışmak da mallık.

.bir yerden sonra hepsi para derdi. bunlar ailecek eve zengin olmaya gelmişler, diğerleri çalışıyor para kazanıyor. kimse çok geç olmadan bırakamıyor denebilir. tabii korku hikayesi klasiği bu, düzgün bir cevabı elbette yok ama genel hatları güzel yine de. klişe olsa da güzel diyelim.

.teyze meselesi vardı, kocası ona kızgındı. kadını misafir kabul etmedi zannettik ama otel odasına gidip geri gelmiş. ne diye gelmiş? hani evden çıkınca daha iyi olacak, sağlıklı düşünecekti? bunların hiçbiri olmadı.

--- spoiler ---