31 Ekim 2018

the man in the high castle s03e10:

Jahr Null

--- spoiler ---

.güzel bir sezon finali ama önceki sezon finali kadar iyi değildi. çarpıcı işler yapalım derken o kadar da çarpıcı olmamış. örneğin himmler'i nasıl vurabildiler? bunca zaman niye vurmadılar? karmaşadan yararlandılar diyelim, o vakit mal adam güvenliğini sağlamadan neden karşılarında sırıtarak durdu? bunlar biraz olmadı. yine de eski askerler, keskin nişancılar, bir şekilde o vakit doğru yerde durup vurdular diyelim.

.makina meselesi de tam olmadı. o kadar mühim makinanın maden girişlerini nasıl kontrol etmezler? çok da manalı gelmedi bana bu. sonra iyi güzel oradalar derken, pat diye juliana yakalandı. çarpıcılık yapalım derken iyice olmadı.

.yetmedi juliana oturduğu yerde gezgin oldu, madem gezgindi şimdi niye olamadı. hem kardeşi gezgindi, aile boyu gezginlik oluyor muymuş? paralel evren hatıraları vardı, bir özellik vardı ama düz gezginlik olmasa daha iyidi.

.işte çarpıcılık yerine yapılan hatalar. yine de güzeldi. adamlar özgürlük heykelini patlattı. güzel de olmuş. uğraşmışlar, para harcamış gibiler. buraları sevdim.

.helen meselesi de kötü oldu. john'a güvense iyidi. hemşireden değil senden kaçtım diyor. zaten hemşire meselesine güvense john'a da güvenirdi. adam gelmeyecek demişlerdi, geldi. kırılma noktası oldu ama işte çocukları tek tek ölebilir. bir taraftan kadın haklı, diğer taraftan oğlanın ölmesinin john ile alakası yok. o bir şekilde hayatta tutacaktı. olmadı işte.

.şimdi himmler gittiyse, yerine kim gelecek? john devamlı taraf değiştirecek gibi bakıyor. abe dedikleri, yüksek şatodaki adamla güzel sohbet ettiler. zaten bölüm başında adamı paketlediler. salak salak geldiydi, karısının durumu fark edince kafasına sıkmakla tehdit etti, yemediler tabii. 

.bunu aldılar götürdüler, kendi kendine konuşuyor. gezginlik olaylarında inanılmaz bir açıklama yaptı. meğer gezginin geçtiği evrende kendisinden bir tane daha olmayacakmış. o evrende öldüğü vakit geçiş yapabiliyormuş. juliana'nın kız kardeşi böyle. tagomi'nin geçtiği evrende kendisi ölü müydü? ölüyse niye etrafındakiler sanki o yaşıyormuş gibi davrandılar? bunu pek yapamadılar sanki. tagomi geçtiği zaman onu tanıyan bekleyen bir ailesi vardı. sanki orada yaşıyormuş gibi, burada biraz tökezlediler sanırım. nasıl açıklarlar bilemiyorum. belki geçtiği evrende ailesi öldüğünü bilmiyordur. uzakta falan sanıyorlardır, eğer açıkladılarsa hatırlayamadım.

.sonuç olarak himmler'in diğer tarafı feth etme planı geçersiz oldu. diğer taraftaki versiyon canlıysa buharlaşıyor, değilse geçiyor yapıyor. bunların deneklerinde dört kişiden biri geçti. böyle de bir durum var. deney sahneleri de çok iyidi bu arada.

.bir de ek olarak lezbiyen karıyı, şaşırtarak paketlediler. himmler herkese sürprizlerle dolu. en son ölmediydi, ameliyatı sürüyordu ya, ölürse işler nereye gider? yerine kim gelir, onu bilemiyoruz.

.frank sonrası poster asma ve antikacı adama yaptıklarını gösterme muhabbeti biraz gereksizdi. müfettiş de sevgilisini özgür bıraktı. kötü yoldan çekip çıkardı. o da biraz gereksizdi. kido finalini önceki bölüm yaptıydı.

--- spoiler ---