13 Haziran 2018

westworld s02e08:

Kiksuya

--- spoiler ---

.bölümün müzikleri ayrı bir güzeldi ama ne bileyim hikaye bütünlüğü yok, adamlar kafalarına göre takılıyor gibi. ne güzel görüntü çektik, buna uygun bir hikaye yaratalım der gibiler. bir japon güzellemesi yaptılardı, şimdi yerli güzellemesi yaptılar. kızılderili insanların da dramlarına gark edelim demişler. güzel ettiler de hikayesi ne bu dizinin lan demeden duramıyorum.

.ford abimizin en baştan beri yarattığı tiplerden biriymiş, şimdi öğreniyoruz. kendisi meraklı, cesur bir yerli kardeşimiz. bir gün ölüm getiren geldiği vakit, herkesler öldüğünde bir yerlerde labirent simgesini görmüş ve beyninde bir şeyler olmuş. kendi dilinde küçük zenci kıza böyle anlatıyor.

.ne olduğunu anlamıyoruz, ford da çok merak etmemiş olayı. üstün körü sohbet ediyor. ben seni baştan beri izliyordum, sen de izlemişsin diyor. ölüm getiren tekrar gelince kapıyı bul diyor. hepsini gerçek dünyaya mı götürmek istiyor? ford kendi zihnini sunuculara aktarmıştı, onun hikayesi öyleydi. bunların toplam hikayesinde yerin ne olacak ki? on küsür bölümlük dizide bir bölümü komple bunlara ayırdılar?

.üstelik yerli kardeşler zenci kadın ve çocuğu için kabustu, hepsi yanlış anlaşılma imiş. zenci kızcağız bu adamı bir keresinde kötüyken yardım etmiş, o yüzden devamlı yardım etmek istiyormuş. korumak istiyormuş olay buymuş.

.bunlar haricinde tipler arası romantizm bir harikaydı. tabii bu yerli kabilesi nasıl olur da görevlileri hatırlayabilir? onlar için bir dini inanç geliştirdiklerini söylemişlerdi ama bunlar tam kapanmıyor ya da kodlarında bir sıkıntı var işte. onu hiç araştırmamışlar.

.esas tip ve sevgilisi arasındaki giderken yüreğimi de götür muhabbeti bir harikaydı. bunu en sonuna da bağladılar. adam ile iletişim kurdu, onun hikayesini mi anladı? küçük kıza mı anlattı? orası öyle bir karışık güzel oldu.

.bu zaman zarfı içinde zenci kadının diğer hostların içine girip onları nasıl kontrol ettiğini falan anladılar, kadını kurtarmayacaklar diye gösterdiler. onu satan ve getiren adam da pek üzüldü ama o hikayede de bir sürü boşluk oldu.

.sonuç olarak bir yerli hikayemiz daha var, toplam bilinçlenme olaylarına dahiller. doloresten önce adamın bilinci varmış, bir çeşit inanç geliştirmiş. yanlış dünyadayız demiş. sevdiceğini ölümde de takip etmiş ama geri getirememiş. şimdi kapıdan bahsediyorlar. dolores de o tarafa gidiyordu güya ya nereye varacak bakalım. bernard falan yoktu zaten, bir ara ölü yerde yatıyordu. o herkesin öldüğü anı da çok hatırlayamadım.

--- spoiler ---