23 Nisan 2018

how the universe works s06e05:

Uranus & Neptune: Rise of the Ice Giants Mercuryhow

--- spoiler ---

.2018 yılı bölümleri de geliyor. şu goygoycu diziyi devam ettiriyorlar, güzeller ancak on bölümde bitiyor. ne bileyim bilgi veriyorlar iyi güzel ama işte bölümün sonundaki laflar bile hepsinin mal olduğunu gösteriyor. bölüm uranüs ve neptün, onları sıvazlıyoruz lafları etmişler. özel tasarım tipler, zaten hepsi aynı. amerikada gerçek bilim insanları belgesele çıkmıyor falan diyorlar mı? yoksa hepsi bu kadar mal da bunlara mı kaldı bilim? onların ağızlarına bakıyoruz bir şeyler desinler de cevaplasınlar diye.

.sevgili voyager bir kaç gün bu buz devlerinin yanından geçmiş gitmiş. kendi ağızlarınla bunun çok yetersiz olduğunu, bilemedikleri şeyleri teoriler ile doldurduklarını söylüyorlar. yani komple atıyorlar arkadaş. 

.diyorlar ki üçüncü bir buz devi varmış. güneş sisteminin oluşumunda jupiter'in iç gezegenleri güneş sistemi dışına atmamasını engelleyen bir buz devi varmış. biz yaşayalım diye kendini kurban etmiş. uranüs ve neptün durumdan etkilenmiş ama sadece güneş sistemi dış yörüngeye oturmuş. bu bilmediğimiz dokuzuncu buz devi de jupiter ile boğuşmuş, kendisi ya sistem dışına ya da en uzak noktaya atılmış, jupiter'in yörüngesi de dünyaya tehdit olmaktan çıkmış.

.bunu da bilgisayar modelleri ve diğer güneş sistemlerine barak sallıyorlar. güneşe yakın buz devleri gördüklerinden böyle bir bilgi, ulan iyi de sizin gezegen tespit etme olayınızın sonucudur, yıldızdaki titreşim ya da ışık kaybına göre gezegen tespit ediyorsunuz, haliyle büyükleri tespit ediyorsunuz işte. neyin kafası anlamadım.

.üstelik iki buz devi de yetmiyor, bir üçüncüsü olması gerek diyor. hepsinin yörüngeyi de nasılsa jupiter değiştirmiş. salla babam salla işte.

.gezegenler kendi içlerinde çılgınlar. hava hareketi olmaması gerekirken neptünün dış katmanı metan kaplaması ile ısıyı tutuyor diyorlar. o yüzden büyük fırtınalar oluyormuş. bu kadar uzak noktada fırtına da garip diyorlar.

.uranüs'un uyduları da devamlı yıkılıp tekrar yapılıyormuş. halkaları bunlarla açıklıyorlar. ayrıca plüton'un kardeşi uranüs'ün etkisine takılmış diyorlar. üstelik çift gezegen olmalı ve daha yavaş dönmeliymiş. triton mudur nedir kendisi, hala volkanik olarak aktifmiş, o da neptünün çekim gücü yüzündenmiş. hepsi iyi güzel.

.tabii uranüs'e bir değil tam iki kez büyük cisim çarpmış, eksen eğikliğini 98 dereceye almış, kutuplardan direkt güneş aldığı için de hava haraketleri çok oluyormuş. 20 yıl yaz ve 20 yıl kış falan filandı, game of thrones göndermesini de ihmal etmediler. böyle de bir güruh işte.

--- spoiler ---