20 Ocak 2018

dark s01e03:

Past and Present

--- spoiler ---

.çorba ettiler iyice, bölüm seksenlerde geçti. sonunda da ahanda tipler bu, günümüz tipleri bu dediler. çocuğun tipini göstermediler. otele gelen son tip kesinlikle çocuk olmalı, kurtulamamış belli. zaman paradoksu da var tabii.

.şimdi bunca zaman bir şey yapamadıysa, çözemediyse, bundan sonra nasıl çözsün? kaybolmasını engellese kendisi mi yok olacaktı? neydi muhabbet anlayamıyoruz. arada tesadüfen zamanda yolculuk kitapları hediye ediliyor herhalde.

.vakti zamanında nükleer santrale bir tane kadın müdür atanmış, hesap defterlerinde herhalde nükleer atık bilmem nesi görmüş, mağaranın tekinde ya da işte iple nasıl indiyse, yeraltında bir yerde nükleer atık gördü, bunlar kendi başlarına zamanda yolculuğa mı neden oluyor yani?

.bir de saat yapan bir tip gördük, gözlüğü tanıdık geldi sanki ama o da yeniydi. zamanda yolculuğu kim yapıyor? kime yaptırıyor, diğer kaçırılan çocuklara ne olmuş? kulak zarları niye patlıyor, koyunlar da aynı şekildeydi. bunlar hala belirsiz. öyle kuş yağdırıyorlar işte.

.gizemler bol, yeni tip şerif stranger things'in şerifinin yaşlısı gibi. ulrich denen tipi satanist zannediyor, koyunlara bir şey yaptı zannediyor. mikkel meselesini de ona yoruyor. mikkel ile ilgilenen kadın mektubu okuyan kadındı. çocuk sadece bu ara mı görünmüş yani? mektup intihar eden adamındı, bağlantıyı pek kuramadım o kısımda.

.az biraz seksenlerde takılmalar, gizemli işler. çocuğun oraya buraya koşturması. gerçek zamanda da babasının mağaraya gitmesi. kapısını zorlaması. kapının sesinin yirmi sene öncesine gelmesi, çocuğun sesi duyup bağırması. babanın sesi duyması ama bağırmaması, tersine doğru gidip mağaradan çıkması ve eş zamanlı görünüm.

.bu kısmı da hiç anlamadım. ulan ses duydun kırsana kapıyı. kapı sağlammış açamadı onu anladım ama en azından ses çıkar bir şey yap. ses diğer taraftan gelmiş gibi gösterdiler, sonra da vaz geçti, olacak iş değildi yani. hem o bölge ile mi alakalı? zamanda yolculuk cebi mi? nedir olaylar? diğer gizemli karakterler vardı. bir kaç tanesi garipliği biliyordu. onları ne zaman açıklayacaklar?

--- spoiler ---