19 Aralık 2017

NextWorld e07:

FutureFlight

--- spoiler ---

.son beş on dakikasını tam izleyemedim ama pek gereksiz bir bölümdü. ne zamandır denk gelmiyordum. genel olarak güzel şeyler var mıydı diye verdiğim puanlara baktım da o kadar da pek bir şey yokmuş. hepsi zaten laf.

.şimdi adamlar gelecekte herkes uçak kullanacak diyor da bol keseden sallıyorlar. güvenlik meselelerine hiç girmiyorlar. nereye inecek bu uçaklar diye düşünüyoruz. birini suya inişli yapmışlar, diğerleri de dikey kalkış için uğraşıyor. daha ortada çalışan bir model bile yok ama hayal etmek bedava nasıl olsa.

.çoktan uçan arabalara falan geçilmesi gerekirdi. adamlar hala jet motorları ile uçak sisteminin genel nüfusa uyarlanması olası bile değil ama konuşuyorlar da konuşuyorlar işte.

.bir de jet uçakları ile yarış tasarlamışlar. tek yenilikçi yanı pilotun kafasına bağlı bir ekran gibi bir şey, simülasyon gerçekleştiriyor. konumlarına göre bir şeklin içinden geçmesi gerekiyor. biraz gelecekvari bir durum yaratıyor. bir tek hoşluk buydu.

.bir de adamın teki uçağı kolay kullandırmak adına bir yazılım geliştirmiş, uçağı sadece sanal bir dikdörtgenin içinde tutması ile düzgün bir uçuş gerçekleştirmesini sağlıyor. diğer kontrolleri otomatik yapıyor.

.zaten her şey otomatik olacak, insanlar uçağa binecek gerisini otomatik pilot yapacak diyorlar ama geleceğin de ötesinde bu salla babam salla.

.zeplin tarzında bir şey vardı. zeplin gibi değil diyor ama bildiğin zeplin. en yenilikçi fikri ağırlık için insana değil hava tutup bırakmaya göre kontrol ediliyormuş. kalkış ve inişler daha kolaymış. devasa bir alet, içinden dünyayı turlama fikrinden bahsediyorlar. tabii ki hepsi model. bir tek bu güzel görünüyordu. diğerleri fasafiso.

--- spoiler ---