7 Mayıs 2017

the handmaid's tale s01e03:

Late 

--- spoiler ---

.bir başka güzel bölümle devam ettiler, adamlar güzel iş yapmış. senaryo insana hayretler veriyor lakin gelinen son noktada figüranlar olsun, yöneticiler olsun hiç mi biri nefsine yenik düşmüyor da kutsal sözlerden dışarı çıkmıyor? nerdeyse gösterdikleri herkes, cezalandırıcı olsun diğerleri olsun belirlenen kurallar dahilinde hareket ediyor.

.tabii şöför ve kumandanın minik kural dışılıkları sayılmaz. lezbiyen kadına zaten haddini bildirdiler. vajinasına falan ne yaptılar? orasını çok anlamadım ama belasını verdiler. lezbiyenlik öyle gaylik gibi olmasa gerekir. adamlar vurgu yapmak için abartmış. yani bir kadın hayati tehlikesi olduğunu bile bile kadın için yanıp tutuşmaz gibi geliyor bana. hani erkek farklı olabilir ama bilemedim şimdi. çok da şey etmeyelim.

.lezbiyen direnişçi arkadaşın canını çıkardılar. bir mahkemeye çıkardılar, tam şeriatla yönetiliyor mübaret. tanrı meyvesi olarak kadının doğurgan olmasına da vurgu yaparak bunu öldürmediler ama öldürmekten beter ettiler.

.diğer tarafta esas kahramanımızın adeti gecikti diye hamile olabilir diye iyi davrandılar, sonra adetinin geldiğini öğrenince küplere bindi. kafaları yedi, hamile kalsa da kurtulsa, neymiş bu işkence?

.lezbiyen arkadaşı ile muhabbeti için sorgulanma sahnesi de acayipti, başta hayatı için dua etmesi, kameranın nerdeyse kadınla birlikte titremesi, ayaktaki görüntüler. sonra incilden mi ne kısım okuyunca dayağı yemeler. belki kendi kutsal kitaplarından okumuşlardır artık bilemiyorum, karşılık verdi diye dayağı yemiştir artık bilemiyorum.

.her neyse işin garibi, incili, isayı bir köşeye atıp nasıl kökten dinci olabilmişler? tanrı bunları unuttuysa eskileri nasıl atmışlar? kim bu sistemi kurmuş? o adamın dizisini yapsalarmış ya, en azından onu gösterseler çok iyi olacak. bu esas karakterler çok cılız kalıyor artık. tamam dramlarını anladık ama resmettikleri ideolojik dünyayı daha tepeden de anlatabilirler. çarpıcılık için böyle başlangıç yapmışlar, devamında geliştirirlerse çok acayip olur.

.kadınların haklarının ellerinden alınması ile başlıyor mesele. bir kahve dükkanındaki satıcının kadınlara kötü yaklaşımı olayın göstergesi oluyor. koşarken bunlara bakan kadının kötü kötü bakış atması da kadın destekçileri olduğu anlamına geliyor. en eski öğretilerde kadın aşağılık ise adam hem eski öğretileri yok edip, hem de yenisini bu kadar benzetip insanları nasıl kandırmış? bir açıklasalar keşke. hele hele doğurgan kadın meselesi çok acayip, nasıl kuralları ona göre koymuş? misal doğurgan ama kumandan karısı olan karı ne olacak?

--- spoiler ---