5 Mayıs 2017

the handmaid's tale s01e01:

Offred 

acayip acayip havalarda geçen bir başka taze dizimiz. beklediğimden iyi çıktı. güzel çekmişler, sesleri çok güzel kullanmışlar. uzun zamandan sonra bir dizide dialoglar üzerinde müziğin olmadığı, güzel de konuşulduğu sahneler gördük. dünyaya ne olduğunu anlayamadık, zaten böyle kıyamet senaryolarında ya önden tüm bilgiyi  veriyorlar ya da sonuna kadar açıklamıyorlar. tabii aksiyon değil, kafaları kırmış insanoğlu dizisi. dramı bol ama güzel yedirmişler, bilim-kurgusu sadece radyasyonlar ve insan sınıfları bağlamında görüyoruz. bilimde ilerledikçe insanlar ilkelliklerine geri dönmüşler. nerdeyse incilli ışid gibiler. incille zulmediyorlar, lafları falan da güzel yapmışlar. nereye doğru gider, nasıl ilgi çekerler, bunları kestirmek zor ama ilk bölüm itibariyle kadının yaşadığı ızdırap evrenini çok yakından anladık, bunu kalan bölümlere uzatırlarsa bayar.

--- spoiler ---

.karısı kadını kucağında tutuyor, adam döllüyor. böyle bir sahne uygun görmüşler. mevzu da kısırlıkmış. dünya insanları kısırlıktan pek korkuyor herhalde, bazıları bunun için komplo teorili diziler yapıyor (utopia) bazıları da kıyamet senaryolarına katıyorlar. tüm devletler böyle değil herhalde, amerikalara bir haller olmuş. gücü elinde bulundurana cariye imkanı tanınmış.

.radyasyon, doğurganlığın azalması, geçmiş dünyadan gelen görüntüler ile nedenleri açıklayacaklar herhalde ama doğurgan kadınların nüfusu azalmış, kalan kadınlarda kargaşada kazanan tarafın olmuş. handmaid derken hizmetçi değil de bildiğin hakkaten cariye olmuş.

.sadece çocuk yapmaları için bunları eğitmişler, kafaları yakan bir eğitim. başında leftovers'daki beyazlı teyzemiz var. burada da bir nevi tarikat, kendisinde bir tarikat lideri havası var demek.

.özel kıyafetlerini hazırlamışlar, under his eye gibilerinden laflar belirlemişler. özel statülü insanlar, sınıflandırmalar tamam. hatta ürünler bile tamam olmuş. alışverişe gidiyor hepsi aynı etkiket. portakal gelmiş diye seviniyorlar. dünya kapitalist olmazsa böyle olur mu demek istemişler nedir?

.kumandan rolünde karın ağrılı rolü ile flashforward malı, karısı rolünde de yvonne strahovski, diğer tipler de yabancı değil. yapımcısı kimdir diye baktım da netflix benzeri bir platform imiş. hulu'ymuş adı. bunu da yeni öğrendim.

.gözü çıkartılan kadının olayı çok acayipti, diğer tipler ve baskı altında oluşlarını da iyi anlatmışlar. ilk başta iki yüzlü zannettiği diğer cariye ile arkadaş oldular. bunların kendilerini öldürmelerini ne kadar engelliyorlar ki diye insan düşünüyor. tabii her kıyamet senaryosunda böyle denebilir ama yine de çok fazla baskı olunca insan düşünmeden edemiyor. kadın çocuğuna kavuşmaya çalışıyor. herkesin bir yaşama sebebi var tabii.

.bir de iştirakli infaz gibi bir şey vardı. onu da özel yapmışlar. adamın tecavüzcü gibi bir tipi yoktu. asileri cariyelere mi öldürtüyorlar? çok garipti, neden coşkuyla öldürdüler peki? mecburi mi öldürmeleri. tecavüze uğradıkları yetmiyor bir de tecavüzcü diye adam öldürüyorlar.

--- spoiler ---