15 Nisan 2017

Through the Wormhole s06e01:

Are We All Bigots?

--- spoiler ---

.morgan abi yaşlanmış, sahneyi değiştirmişler. altıncı sezona geçmiş, altyazılar o kadar iyi değil. inceleyecek konu da azalmış herhalde. şimdi hepimiz bağnaz mıyız demişler. doğuştan gelen insanları kategorize edici, dışayıcı düşünceler var mı demişler. iyi demişler güzel demişler ama deneyler şaka gibiydi.

.teyzenin teki, hiç siyah fare görmemiş beyaz fareyi incelemiş. kapalı kaldığı yerden kurtarmıyormuş, sonra siyah fare ile zaman geçirince onu kurtarıyormuş. çok doğal değil mi bu? görüntüsünü değil de kokusunu seçiyor bile olabilir. beyaz fareler birbirini tanımıyor dedi ama yine de koku kökenli olabilir, hadi görüntü kökenli olsun. o da çok normal, eleman siyahtan fare olacağını bilmiyor demektir. bu siyahtan insan olmaz demek mi yani? bağlantısı az, alışınca empati yapması kadar normal bir şey yok yani. her neyse.

.elinde telefon olan zencileri vurma konusunda daha acelecilermiş. bu konudaki deneyi de çok çarpıcı bulmadım. hata payları azmış ama beyaz adamı daha düşünerek vuruyorlarmış, zencileri daha çabuk. üstelik bunu zenci, beyaz fark etmeden herkes yapıyormuş. beyinler nasıl böyle kodlanır, doğuştan mı geliyor diyorlar da zencilerin şiddete yatkınlığından öte sadece beyazın daha temiz görünmesi olamaz mı?

.muhafazakar ve liberal kafası konusunda açıklamalar da yeterli gelmedi. kumardan örnek verdiler, ikisi de benzer riskleri alıyormuş ama muhafazakar risk alırken amigdalası ile liberal kafası ise insula denen hislerle alakalı bölge ile takılıyormuş. beyinler farklı birbirlerini anlayamazlar, dünyada bölünme arttı. nereye gidiyoruz derken böyle bilgiler verdiler. 

.demokrasi bölünmeyi artırıyor, insanlar birbirini anlamıyor falan derken sadece daha çok serbesti ile insanların daha verimli sosyal ağlar kuracağı fikri ile de bitirdiler. bunun için de bir deney yapmışlar ama anlatmaya bile gerek yok. küçük ölçekte gayet makul, büyük ölçekte walking dead gibi bir sonucu olur, saçma yani.

.bunlar haricinde taraftarların kafalarını, insanların gruplara dahil olma yapılarını falan ele aldılar ama birbirlerine saldırma görüntülerini o kadar abartmışlar ki yazıklar olsun dedim, belgesele yakıştıramadım.

--- spoiler ---