30 Nisan 2017

the leftovers s01e01:

Pilot 

dizi 2014'de başlamış ama ben yeni gördüm, öyle çok ahım şahım bir tarafı yok. ilgi çekici hikayesi var gibi ama drama boğacaklar gibi de, gizemleri uzatırlarsa işimiz var. film boyutunda bir pilot ile başlattılar. dünya nüfusunun %2'si bir anda yok oluyor ve geriye karman çorman hayatlar kalıyor. ilk bölümde buna odaklandılar. işin içinde başka şeyler de var gibi. üç yıl sonrasından devam ediyorlar ya ne alaka değil mi? belki o üç yılı çekseler daha iyi olabilirdi. garip durumlar var, esas adam şerif, hep aynı muhabbet aslında. diğer tipler de çok garip, liv tyler dahil hiçbir tipi sevemedim. hepsi çok aşırı sıkıntılı insanlar gibi duruyor. fazla dram olacağına bahse girerim adamım! müzikler desen pek iyi değil. devamlı bir dramlı müzik, sonra gerginlik anında gergin bir müzik, çok üsturuplu basmışlar da çok özenli müzik yok, en azından ilk bölüm için.

--- spoiler ---

.kadının tekinin çamaşırhanedeki sıkıntısı ile başlıyoruz. ağlayan bebek var, kadın bir şeyler yapmaya çalışıyor ve şak diye ağlama kesiliyor. bebek uyudu zannediyoruz ama uçmuş gitmiş. kendisi esas karakter de değil.

.sonra pat diye üç yıl sonraya geçiyoruz. bu olayın neden olduğu hakkında bir fikrimiz yok. dünya çapında nüfusun %2'si ortadan kalmış. türkiyeden de istatistik veriyorlar sağolsunlar. çinden 20 küsür milyon, türkiyeden 1 küsür milyon insan uçmuş gitmiş.

.biz amerikadayız, sıkıntılı tiplerin gidenlerin arkasından takındıkları tavırları görüyoruz. bir tane cemaat var ama ne yaptıklarını anlamadım. beyaz giyiyorlar sigara içiyorlar. herhalde en büyük gizemleri bunlar, açıklayacaklardır.

.başka bir tarikat tarzı bir şey var. zenci bir adamın başında insanların yüklerini alıyorlarmış. kongre üyesinin teki oraya gidiyor, yükleri alınıyor ve çıkıyor. bunların da ne anlama geldiğini henüz bilmiyoruz.

.muhetemelen karısını aldattığı için ailesi dağılmış bir şerif var. tabii madem öyle niye beyazlı sigaracılara katılmış? belki başka bir olaydır, artık her ne olduysa ailesi dağılmış. anne sigaraya vermiş kendini, kız partilerde, oğlan zencinin tarikatında, kendisi de bir şeyler yapmaya çalışıyor.

.bir de köpek sahnesi var, yolun ortasında yaşlı bir köpek buna bakıyor. adamın teki vurup öldürüyor. bölüm sonunda da köpeklerin sürü halinde yolun ortasındaki geyiği avladığını görüyoruz. en az bu kadar garip olan adamın geyiğe mutfağa giren sen miydin demesi? gidenler hayvan olarak mı dönmüş? uzaylıların oyunu mu? köpeklere ne olmuş? bunların hepsi gizem.

.salak saçma anma töreni, anma törenine gelen beyazlıların provoke edip dayak yediği olaylar ve tabii araya salak saçma parti görüntüleri, az biraz sevişme sahneleri, gençler falan filan derken öyle sıkıntılı bir dizi yapmışlar, sağolsunlar. başlamış bulunduk.

--- spoiler ---