11 Nisan 2017

13 reasons why s01e01:

Tape 1, Side A

netflix yemiyor içmiyor dizi basıyor, dokuz küsür puanla giriş yapınca izlemiş bulunduk ama ilk bölüm itibariyle dokuz üstü puanlı bir dizi gibi gelmedi. bolca ergen var, gizem var. kasetli yıllara özlem var, göndermeler ne kadar olur bilemiyorum ama lisede geçen bir dizi nasıl dokuz puan üstü alabilir diye meraktan bile izleyebiliyor insan. anime olsa yine anlayacağım ama bildiğin düz dizi bu, çekimleri de düz. müzikler biraz özenilmiş, gerisi çok da bir umut vermedi. senaryoyu nasıl yapalım edelim ilginç yapalım demişler ama neden yani? ne alaka yani? bunları açıklayacaklardır herhalde ama yine de vay be hikayeye bak diyemedim. üstelik tipler de öyle çok iyi değil. esas oğlan falan biraz tanıdık geldi o kadar, gerisine netflix para yetiştirememiş herhalde.

--- spoiler ---

.kaset olayı nedenmiş? çünkü çaba sarf etmeleri gerekiyormuş. kızcağız belli başlı dinamikleri anlamış ama ölümünü nasıl böyle bir şeye bağlamış. neden bağlamış? ergen bunalımıyla öldüyse falan böyle hikaye olmaz olsun diyeceğimdir. klasik liseli ergen hikayesi olur, başka da bir şey olmaz. ilk kasedin ilk yüzünde ancak bu vardı.

.tasarladığı sistem, ölümünün nedenini kasetlere doldurup belli insanlara bunu yollamak. bizim inek oğlanın bunlarla ne alakası var diyor insan, bir o kısmını merak ediyoruz. ilgisi de herhalde aşkını ilan edip, kızı çekip kurtarmadığı olabilir. başka da ne olabilir ki?

.kasetleri dinleyip sıradaki insana geçirtme gibi bir kural var, kurallara uymazsa güvendiği insanlarda kaset varmış, onlar açıklarmış. durum bundan ibaret. normal bir tip olsa ne dinleyeceğim der, uğraşmaz. herkese açıkladığı vakit de oradan öğrenir. ha sakındığı bir durum varsa da zaten bunu görürüz, gizem mizem kalmaz. işin bu tarafını pek düşünmemişler.

.neyse hikaye işte malum lisede geçiyor. inek oğlan, zeki ama gözü kaslılarda olan bir kızcağız var. ikisi arkadaş gibi ama oğlan buna yanık, kız farkında değil, oğlan zevki de çok kötü, böyleyken böyle basketçi bir tiple ilk öpüşünü yaşıyor ama kaydıraktan kayarken eteğinin altından fotosunu çekiyor, herkeslere atıyor ve böylece kabus başlıyor. al işte hikayeyi böyle anlatınca sevdin mi ha? ey netflix sana sesleniyorum. bir şey de.

.yan karakterler daha iyi gibi, kaset çaları olan meksikalı şiveli (belki has meksikalı) tip güvendiği insanlardan olmalı, en iyi arkadaş da olaylara dahil olmalı. asyalı kız da belki olabilir. herkes kendi içinde hesaplaşıyor mu nedir? amaç bu mudur? liseli zamanlarının acımasızlığı mı? elli kez yapılmadı mı bu hadise? hani uzaylılara bağlayamazlarsa ben tatmin olmam, öyle söyleyeyim.

--- spoiler ---