26 Mart 2017

the expanse s02e09:

The Weeping Somnambulist

--- spoiler ---

.yığınla muhabbet azıcık iş, güneş sistemi çerçevesinde takılıyorlar ama ne bileyim çerçeve çok minik geliyor bana izlerken. ırkçılıktır, mafyadır, haraca bağlamaktır, senin adamındır, benim adamımdır. zaten yapay yer çekimi falan hikaye. daha ortada bunlar yokken fantezilerini kuvvetli tutmuşlar.

.sen uzaylı organizmasın, erosta napmaya çalışırsın? venüs'e düşen parça biyolojik yaşam oluşturmuş. eros her şeyi değiştirdi diyorlar. güzel de diyorlar ama ne bileyim bir gariplik var bu işte, uzaylı işi çok ağır aksak gidiyor. bir ara hızlanıyor sonra tekrar marslılar ile dünyalılar görüşmeye giriyor.

.marslıların dünyaya inişleri fena değildi. yer çekimi ile ilgili sıkıntıları güzel düşünmüşler. onurlu duruş meselesi de komik aslında ulan senin dünyan farklı bunun neresi onur meselesi? dünyalı gitsin marsa o vatkit? işte insan uzayada açılsa insan kalıyor hesabı yapmışlar da pek olmamış. az biraz karakter değişirdi.

.bizim savaş çığırtkanı mal çavuş kadının ifadesi meselesi vardı. şu dirk gentel'sdaki zenciyi günah keçisi yaptılar. dünyalı olarak marslıların gözüne girmek için heyecanla ateş etmiş. o yüzden yörüngede savaş başlamış, o yüzden istasyonu yerle bir etmişler. tüm olayı böyle özetlediler. savaş istemeyen marslıların olayı örtbas etmesi, tazminat ödemesi şeklinde olaylar öyle gitti.

.iranlı teyzemiz yemedi ama olayı, çavuşu tekrar çağırttı ve ağzından laf aldı. basınç kıyafeti giymeyen asker vardı dedi. zaten uzaylı araştırmasına eleman göndermişti, bunu da hemen anlamış bulundu. dünya dışı yaşam sıkıntısı çekiyorlar, şimdi insanlık güneş sistemine yayılmış ama dünya dışı yaşam ihtimali konusunda hala cahiller mi?

.sinyal alırdık diyor, kocaman bir formül gösteriyorlar. olsaydı sinyal alırdık, bir şeyler olurdu. bilim insanı başka ihtimaller olabilir diyor. adamların zihni dar mı kalmış nedir? ırkçılıktan ötesini görememiş gibiler. neyse ki venüs'ü gördüler de yağlarım eridi.

.tabii bu mallar uzaylı meselesini de ırkçılık yaparak ele alırlar, insanlık olarak karşı çıkarız falan filan. mal holden ve ekibi iki elleri ile bir gemiyi doğrultuk ilgili istasyona vardılar ama gittikleri geminin kaptanını da öldürmeyi ihmal etmediler, hesapta yardım edeceklerdi ama iyice saçma sapan bir şey oldu. haraç almaya gelen tipleri öldürdüler, arada adam kaynadı.

.onların plan da komik ötesi, görünmeden yüzeye inip genetip tıpçı doktoru bulup bilgi alacaklar. küçük kızdaki genetik hastalık ve protomolekül meselesini de bağlayacak gibiler, oralar fena değil ama yine de çok can sıkıyorlar.

--- spoiler ---