20 Şubat 2017

abstract: the art of design e01:

Christoph Niemann: Illustration

pek tatlı bir belgesel serisiymiş. sekiz bölümü var. her bölümü ayrı bir soyut sanatçı kişiliği ele alacak gibi. görsel sanatlar ile uğraşıyorlar ama belgeselin görselliği de müziği de çok iyi. netflix menüleriyle birlikte sunmuşlar. sanki uygulamamız varmış gibi güzel hissettiriyor. altyazısını da alıvermişler, yükleyivermişler. sekiz bölüm altyazısı hazır, bölümler zaten nete düşmüş ya da biz izleyene kadar düşer. arada hava almalık, iç açmalık, olaylara değişik yerden bakmalık hoş bir belgesel. tavsiye ederim. arada güzel laflar bile ediyorlar sanki, sanatçı kişiliklerinden olsa gerek belli bir başarı seviyesinin üstünde adamı belgesele katmışlardır diye düşünüyorum.

--- spoiler ---

.ilk sanatçımız alman asıllı biriymiş ama new york hayranı. tek metro oralarda varmış gibi güzel karşılamış. hatta tek metronun sarısı new york'da diye mi düşünmüş? taksiler ve metro çizgileri...

.sarı siyah bir new york üç boyutlu modellemesi yapıyor. metro kapısından binen bir kanın. ön kapakta kadının arkası, arka kapakta da kadının önü görünüyor. derginin kendisi kapıyı temsil ediyor. adamdaki güzellik bu fikirler aslında ama aynı zamanda yetenekli bir ressam. mübarek zevkine cama çizdikleri bile insana harika geliyor.

.tabi hiç çizemeyen insana bakıp hayret ediyor ama bir şeyi soyutlama üzerine güzel laflar etti. can alıcı kısımlar haricinde kalanları eleyip, üzerine bir duruş ekleyip kaktırıyormuş. bitişlere karşıymış, her geçen gün bununla mücade ediyormuş. en iyisi yapmak, geçmişteki başardıkları ile mücadele etmek gibi de sıkıntıları var.

.teslim tarihleri, yaptığı işler, ilham'ın amatörlere uygun olması gibi lafları da vardı. oturursun çizersin, en iyisini umarsın diyor. haklı olduğu yönler var gibi de para için çizmen, sanatını baltalamıyor mu desek? belki adamın sanat duruşu bir şeylerin görselleştirilmesinin maddi karşığı üzerinedir. artık duruşunu tam bilemiyoruz ama para kazanması gerekiyor değil mi? 

.baktığın zaman sermaye sınırlı, çalışan sınırlı, tek başına her şeyleri yapıyor gibi görünüyor, kontrol delisi biri, editörü ve sanatçısı kendisi. kendi halinde güzel bir anlatımı var, fikirleri zaten pek tatlı. üzerine de bolca çizmiş, instagramlarda takılmış, uygulamalar yapmış. aklına ne eserse yapmış. sırf belgesel için bile bir sürü çizim yapmış gibi ki hepsi birbirinden iyidi. bilemedim artık nasıl beceriyorlar bu kadarını.

--- spoiler ---