6 Aralık 2016

westworld s01e10:

The Bicameral Mind 

--- spoiler ---

.sezon sonu beklenmedik şekilde iyi bitti. ilk bölümler hafif sıkıyordu ama son bölümler pek iyi oldu. robotlar ile insanlar arasında bir savaş çıkacak. yani sonunda terminatör hikayesine gitmek zorundalar belki ama adamlar bunu öngörüp hayatın ta kendisi içindeki döngülere de parmak basarak hikayeler devam etmeli şeklinde bir toparlama yaptılar.

.ford abimiz iyilerdenmiş, millete acı çektirmesinin nedeni onlara bilinç kazandırmak içinmiş. bu da garip bir kandırmacaydı. kendisini öldürtmesi falan harikaydı. böyle bir oyuncu ve karakteri dizinin devamı için harcamış olmaları çok iyi oldu. ikinci sezon ford'u arar mıyız bilmiyorum ama etkileyiciydi.

.işin mantığını dolares ve bernard ile labirentin merkezinde yaptığı sohbette anlattı. mikalenjelo'nun ademin yaratılışı resmindeki beyin simgesinden bahsettiler. tanrıyı biz yaratıyoruz meselesine getirdiler. bu dünyada ford tanrı ve diğerlerinin özgür kalması için onun da ölmesi gerekti. güzel betimlemelerdi hakkaten. son hikayesini sunarken adamın tüm bunları tasarlamış olma edası ile içkisinden son yudum alışı falan efsaneydi.

.wyatt da dolares imiş, bu da güzel bir ters köşe oldu ama bölümün ortasında fark ediliyordu bu. arnold'un tüm hostları öldürmesi için dolares'e yüklediği modmuş bu. sonunda arnold da kendini öldürtmüş. ford parkı açamasın diye yapmış bunu.

.lakin arnold host'lara özgürlüğü vermenin yolunu bilmiyormuş. ford bunu bilerek kendini feda etti ya, helal olsun dedirtti. o kadar eziyet çektirmelerin hepsine de mazareti süper ürettiler. ne diyeyim bilemedim. şapka çıkarttık sadece.

.en güzel şaşırtmacası, gereksiz hikaye olarak kabul ettiğimiz. şirket ortağı william ile dolares aşkı meselesiydi. oha dedirttiler bunda da, siyahlı abimiz ta kendisiymiş. hikayede sene kayması varmış. dolares gözünden seneler kaymadığı için kanmamız kolay olmuş ama kızı ararken onun sadece makina olduğunu görmesi ile kalbi kırılan siyahlı abimiz kendini oyuna kapatmış, içindeki labirentte hayatın gerçeğini aramış. bölüm sonundaki gülümsemesi harikaydı. millete eziyet çektirmiş, hostların karşılık vermesi böylelikle içlerimiz yağını eritti. zaten ilk hikaye de benzer başlamış. döngüselliğini de pek sevdik doğrusu.

.deniz kıyısına gitme meselesi, yani sezonun hikayesi de yine ford'un son hikayesi imiş. kumsalda dolares ölürken, burası set gibi lan çok belli oluyor diyordum. pat diye ışıklar açıldı. alkışlar geldi. zaten ondan sonra da olaylar olaylar işte.

.zenci hatunun bilinç kazanma muhabbeti de tam olarak doğru değilmiş. merkezden kaçma hikayesini de başka birileri yazmış. kimin yazdığını anlatmadılar. ford değildir herhalde, adam düşmanınızı tanımanız için zamana ihtiyacınız var diyerek insanlığı işaret ettiydi. belki başkasıdır artık bilemiyorum ama kadın kendisine yardım etsin diye iki haydutu canlandırmıştı. ikisi de tesis içinde güzelce terör estirdi. gitmek için trene bindi ama küçük kızı görünce yine kendi kızı için geri döndü. hepsinin hikaye olduğunu bilse de bundan kaçınamadı.

.zaten özetle anafikri de buydu. hikayeler, yalanlar hepsi aslında gerçekliği üretiyor. gerçeklik de aslında yalandır gibi bir yere vardılar. ford hepsini aşmış, büyük planı pek tatlıydı bu yüzden. bernard şaşkın şaşkın baktı ortalığa, insanlar sapır sapır öldü. tabii bu durumda ikinci sezon adam öldüren hostlara karşı ne yapacaklar? hikayeler devam mı edecek? teknik bir arıza mı oldu diyecekler? yoksa topyekün savaş mı başlayacak? bunları senaristler düşünsün artık.

--- spoiler ---