26 Aralık 2016

the oa s01e01:

Homecoming 

pek tatlı başladı yahu, bilim kurgusu yokmuş ama güzel gizemi var. tabii sonunda gizemi patlattıkları vakit hala güzel gelecek mi? o önemli. bölüm sonunda yeni bir filme geçiş efekti falan çok iyidi. normalde film içinde film salakça gelir ama bunu güzel toparlamışlar. tabii anlattığı hikaye nedir? başına ne gelmiş? olaylar nedir? bunlar ilk bölümden belli değil. sonra ne olduğunu anladığımızda da hala güzel geliyorsa, iş tamamdır. gelmiyorsa da sağlık olsun, boşa izlemişizdir. esas kadın devamlı bunalımlı rolde oynuyor gibi ama lafları çok iyi. baba rolünde horşıl abimiz var ama ilk bölüm pek görünmedi. nedense bir ergen grubu oluşturalım demişler. esas oğlana ne gerek varmış? onu da ilerleyen bölümlerde göreceğiz herhalde. kurgusu, akışı, müziği, hepsi yerli yerinde keyifle izlenir gibi duruyor. sonunda sıçarsa not ederim artık.

--- spoiler ---

.bir adet telefon kaydı ile başlıyor. köprüden kendini atan sarışın kadın. genelde bunalımlıydı, yine öyle başlıyor. sonra öğreniyoruz ki intihar etmemiş. derdi başkaymış. bir yerlere geçmeye çalışıyormuş ve daha önemlisi 7 sene önce kör olarak ortadan kaybolan kızmış, şimdi kocaman kadın olmuş ama gözleri açılmış. kelimenin tam anlamıyla.

.kimse ne olduğunu bilmiyor. fbi soruyor ama ne dediği belli değil. defelarca öldüm diyor. paralel evren mi diyoruz ama o da anlaşılmıyor. reenkarnasyon gibi olabilir diye düşünüyoruz. bakalım bu gizeminden ne çıkacak?

.homer diye bir tip var, ona ulaşmaya çalışıyor. bunun içinde evinin kapısını açık bırakmış beş kişiye ihtiyacı varmış. hikaye anlatımı da burada başlıyor zaten. gözlerini kapatıp hikayesini anlatmaya başlayınca cast yazılarını görüyoruz ve değişik oluyor. dizi içinde yeni bir dizi başlıyormuş gibi yapıyorlar. hani fantastik hikaye olsa, hikaye bükücü olacak, kadın bunları anlatarak gerçekleştiriyor olacak. öyle bir şey.

.her neyse kendileri rus imiş. doğduğunda garip halleri varmış. araba kazasının rüyasını akvaryumda kalma olarak görüyormuş. babasından cesareti öğrenmiş. donmuş göle soktu kızı manyak rus adam, sonra kaza gerçekleşti. kız bu sefer köprüden araba ile tüm veletlerle birlikte uçtu. suyun içinde kırık camı buldu kaçtı gibi oldu ama hepsi o gün ölmüş. diğer taraf gibi bir yere gitmiş. o da garip, komik olmuş. çingen bir karı, seni geri göndereyim mi diyor? gönderirim ama gözlerini alırım diyor.

.ölüme yakın deneyim şeklinde açıklayabilirler. zaten amerikan futbol oyuncusu homer bey de bu olayı yaşamıştı. muhtemelen yolları kesişmiş bir şeyler olmuş. küçük kız iken bu başına geliyor. sudan çıktıktan sonra gözleri görmüyor. çingen kadın da gözlerini almış oluyor. kalan kısmı anlatmadan bölümü bitirdiler. değişikti ya bakalım ne olacak.

.esas oğlan uyumsuz, kabadayı bir tip. bir tane hatunla çakışıyor ama hatun bunu pratik olsun diye kullanıyormuş. kokusunu vücudunu beğeniyormuş. harika bir köpeği var, the oa ile karşılaştığı vakit saldırması çok acayip bir görüntüydü. kadın köpeği ısırınca bıraktı saldırmayı sevdi onu. ne güzel düşünmüşler işte böyle.

.derken velisi şeklinde öğretmenine gitti. öğretmeni ile muhabbetleri de bir harikaydı. öğretmenin beşinci kişi olmasını da güzel yapmışlar. o kadar ergen içinde bir tane meraklı yaşlı, şişko bir öğretmen. öğretmen olma nedenini kaybetmiş. kayıp çocuk kabadayı sarışına yardım edecek.

.foyaları meydana çıkınca komşular çıkıp gelir. the oa, internetinin ve kamerasının alınacağını bilerek tek göz kaydı alarak yardım ister. o gece kapısını açık bırakarak beş kişi gelir. önemli bir şeyi geride bırakacağım derken bedenini gibi hissettirdiler ama bakalım çok saçmalamasalar bari. kapı açık bırakma nedir? çok üstünde durdular, güzel yapsalar bari.

--- spoiler ---