15 Kasım 2016

westworld s01e07:

Trompe L'Oeil 

--- spoiler ---

.bizim sakallı (bernard) robot imiş. bak sen şaşırtmacalara. içlerinden birinin robot çıkacağını tahmin ediyordum ama bernard olarak tahmin etmezdim. adam hayatı boyunca buralardaymış, iyi güzel de diğerleri kendini bilecek, bilinçlenecek bu adam hala ford'un kontrolünde olacak. o biraz acımasızlık olmuş.

.bir de özgür iradeyi, pişmanlığı, şunu bunu alarak onlara iyilik ettiğini düşünüyor. benim kontrolünde özgürler diyor. güzel diyor aslında da garip tabii. sonra kadını öldürtüyor. kadının verileri kime neden uçurtmaya çalıştığını falan anlayamadık ama  ford kurul kurban istiyor diyerek kadını öldürttü.

.hani insana zarar vermiyorlardı? bunun istisnası ford mu yine? adam hakkatten kendi dünyasının tanrısı, bu kadar robotla sırtı yere gelmez. kurul murul diyorlar da ne hikaye belli değil. yetkili kadın pek edepsiz çıktı, salak saçma işler peşindelerdi.

.yaptıkları işte insan parmağı varmış. resetlemeler doğru çalışmıyormuş. anılar kalıyormuş. zenci kadının arkadaşını bu şekilde harcadılar. robota lobotomi yaptılar, ayaküstü üzüldüler.

.kendi bilincine ermiş, pek mukdedir kadıncağız da tesisten kaçmayı deneyecek. şimdi bu bu bilinç hikayesini niye böyle yapmışlar? bilinçlenmeye en yakın kadın bu kadın, dolores adamla aşk yaşıyor. salak saçma bir hikayeye döndü. elli saat trenler, vahşi batılar, vuruşmalar, kaçışlar. sonunda robot hikayesine dair bir şey olmuyor.

.onu uzatacaklarına ford neler yapıyor? derdi ne? hele hele arnold nerede? arnold'ı da mı ford öldürmüş? ne zaman ortaya çıkacak bu konular? belli değil. zaten bir dialog döndürüyorlar yarısı anlaşılmıyor. kendi hallerinde konuşuyorlar gibi.

.bir de geçen bölümdeki kızı unuttular, olayları çözdüydü. pat arkadan biri geldiydi. sonrası meçhul. bernard kendisini aradı ama bulamadı. muhtemelen başına bir şey geldi ama açıklamadılar. ford yine mudahil olduysa saklamış da olabilir. unuturlar ise ayıp ederler.

--- spoiler ---