17 Temmuz 2016

Stranger Things s01e01:


bir tane daha yeni dizi gelmiş, netflix orijinal dizisiymiş. tüm bölümleri birden gelmiş. hepsini izleyip öyle puanlamışlardır herhalde ama ben ilk bölüm itibariyle aşırı iyidir bu dizi diye düşünemedim. kendi çapında hoşluğu olan, gizemli, bilim kurgulu bir dizi gibi duruyor. seksenlerin müzikleri ve görüntüleri eşliğine ilerleyecek hikayeler. bir bilim kurgu hikayesi var ama bir de kaybolan çocuk ve kasaba halkı hikayesi var. ikinci hikayesi ağırlıkta olacaksa beni bayar gibi, ilk hikayesi saçmalayacaksa yine aynı şey olur. tabii yeterince dram veremeyince hepsi havada kalıyor, bakalım ne yapıp edecekler. bir takım özel güçler, ne bileyim böyle insan üstü işler olacak gibi, hem bol, hem ayakları yere basanından olursa tadından yenmez, o vakit de teşekkürümüzü alta ekleriz. şimdilik çekimser bir iyimserlik hakim.

--- spoiler ---

.başlangıç kısmı dört tane velet ile insanı korkutuyor. yine ergenler, yine velet hikayesi diyerekten... kısmen onlar esas rollderde olacak gibi, kaçırılan bir çocuk var. özel güçlü bilimsel çalışmadan kaçan başka bir çocuk var. o yüzden de bir miktar gerginim ama belki iyi toparlayabilirler.

.kendi dünyalarında oyunlara kapılmış çocuklar, eve hava karardıktan sonra bisiklet ile gidiyor, girmemesi gereken bir yoldan evine ulaşmaya çalışırken karşısına bir şey çıkıyor. ondan kaçayım derken evine ulaşıyor. silah doldurayım derken de elektriklerin gidip gelmesi ile velet ortadan kayboluyor. bir nevi uzaylı kaçırması ama tabii ne olduğu anlaşılmıyor.

.neyse çocuğun ortadan kaybolduğunu sabah kahvaltısında öğreniyorlar. bu da garip aslında, kahvaltıdan sonra ortalığı ayağa kaldırıyorlar. araştırmalar başlıyor. gidiyorlar geliyorlar, bisikletini falan buluyorlar ama her hangi bir ipucu yok. şerif (ki kendisinin kızı ölmüş bir miktar bıkkın adam rolünde fena durmamış) evlerindeki izlerden çocuğun silah doldurduğu yere kadar gidiyor, orada bir şeyler bulup aramayı genişletiyor.

.çocuğun arkadaşları da ellerindeki telsizlerle örgütlenip en son kaybolduğu yere gidiyorlar. artık on küsür yaşlarında veletler, evden kaçıp arkadaşlarını arıyorlar. hem de tehlikeli bir şeylerin olduğu bölgede. bunu kendi aralarında da konuşuyorlar ama bu mallığı azaltmıyor. derken karşılarına özel güçlü bir kız çıkıyor.

.onun da hikayesi bölüm başındaki tesisten kaçan bilim insanını yiyen ve tesise geri koruma kıyafetleri ile dalan tiplerin elinden kurtulması ile başlıyor. hastane kıyafeti ile kaslı, babacan ve sakallı bir abimize rastlıyor. sosyal hizmetleri arıyor, sosyal hizmet diye bu kurumdan adamlar geliyor. adamı öldürüyor, kız yine kaçıyor ve çocuklarla karşılaşıyor. nereye bağlayacaklar bakalım?

.kurumda yapılan deney midir? uzaylı mıdır? bir çeşit organizma, içinde tutulan insanlar gibi klişe şeyler vardı ama bu kadar puana orjinal bir şeyler de olur herhalde diyor insan. bekleyip göreceğiz, fazla bir bölümü de yok.

--- spoiler ---