3 Ocak 2016

the expanse s01e01:

Dulcinea

bir hayli karışık geldi. sürüsüne bereket tip var, üç beş koldan da hikaye ilerleyecek gibi. görüntüler hoş, müzikler egzotik tatlılıkta. hikayeyi ne yapar ederler bilmiyorum ama biraz daha sade olaymış iyimiş. fazla gizem aşık usandırır. kendilerince evren modelleri var, onlara alışmak da uzun sürecek. üstelik yine roman uyarlaması gibi bir şeymiş. gelecek insanlık modeli falan filan, ezilenler, uzun kemikliler falan var. öyle garip işler yapmaya müsait gibi görünüyor. ilk bölüm itibariyle karışık tat aldım, alışınca daha iyi olur gibi geliyor. bakalım usandırmaz umarım.

--- spoiler ---

.gelecekte insanlar güneş sistemini kolonileştirmiş. dünyalılar ve aylılar güneş sistemine hükmediyormuş. marslılar da hakimet dışı askeri bölge imiş. marslı, aylı, kuşaklı falan derken hepsi insan aslında. deli gibi çoğalmışlar, güneş sistemine yayılmışlar.

.hikaye başında bir kızcağız var. zengin babası onu arıyor imiş. protest bir kişilik, bir şeyler karıştırıyor. bir gemide uyanıyor, kendi kendine bir damla su içip bir yerlerden kaçmaya çalışırken, mavi ışıldayan cisimler saçan yaratık gibi bir canavarı görüp çığlık atıyor ve görüntü orada kesiliyor.

.salak şapkalı (kendisini katil zeki köpek balığı filminden hatırladığım) bir kirli polisimiz var, kuşaklıların oralarda bir yerde öyle ayak işleri yapıyor. bu kayıp kız için bilgi geliyor. telefonunda onun görüntüsü var, arıyor soruyor bir miktar. rüşvet alıyor, ortalarda dolanıyor. kuşaklılarla kapışıyor. öyle anlam veremediğimiz işler oluyor.

.buz toplayan bir adet ticari gemimiz var, garip bir tip de bu hikayede başını çekiyor. yerçekimsiz ortamda sevişgenler, derken exo makamına yükseliyor, eski exo (tanıdık başka bir tip) kafaları yemiş de kaptan buna sallıyor rozeti. derken acil durum çağrısı alıyorlar. kayıp kızdan geldiğini düşünüyoruz. ilk görmezden geliyorlar ama bizim elemanın vicadanı elvermiyor. gidiyor bakıyorlar gemiye, tuzakmış! ana gemileri havaya uçuyor ve bölüm oralarda bitiyor.

.dünyadan görüntü alıyoruz, hintli tipler dünyanın hakimi olmuş gibi. başlarındaki kadın (yine tanıdık başka bir tip) kuşaklı dedikleri uzun kemikli bir teröriste işkence yaparken laflar ediyor. torunu ile falan oynayan normal tip gibi ama tam öyle değil. böyle savaş muhabbeti varsa sadece biraz bayar gibi ama bakalım gizemi nedir ortaya çıkacak.

--- spoiler ---