19 Aralık 2014

The Story of Science e01:

What is Out There?

aslında pek beğenmedim, izlerken sıkıldım. anlatan elemana (ağzını kaydıra kaydıra konuşuyor nasıl yapıyorsa ) da uyuz oldum ama konu başlıkları iyi görünüyor. tarihsel bilgiler hafif sıkıcı gibi ama olayların gelişimini anlatayım demiş abimiz. tabi sinir bozucu detaylar var. üstelik bölümler 60 dakika. 6 bölümü varmış, türkçe altyazıları da var. izlerim artık yavaş yavaş. şimdilik dursun bir köşede lazım olur. bilimin tarihi diyorlar ama bu ingilizler hep kendilerini pohpohluyorlar gibi geliyor bana. ilk bölüm itibariyle öyle bir his verdiler yine.

--- spoiler ---

.iki adet bilgi edindim kendilerinden ilki kepler abimiz hazır verilere konmuş. ondan önce Tycho Brahe adında bir abimiz gökleri gözlemlemiş. bir sürü de not almış falan filan yapmış. dünyanın evrenin merkezi olduğuna dair bilgiden başladılar bölüme, bu abiye çok dokundurma yaptılar ve sonunda da hubble abimiz ile bitirdiler.

.devamlı newton demediklerine şükür ama adamı zirve olarak tanıttılar yine. üstelik elma hikayesi de çakma hikayeymiş. kendisi tarafından yaşlılığında uydurulmuş. bu da bir garip bilgiydi işte.

.galileo abimizin ün peşinde olması ya da yargılandığı meselenin dünyanın yuvarlak oluşundan öte gökler hakkındaki bilginin kime ait olduğu meselesi gibi şeyler de söyleniyordu. sıkıldığımdan çok dikkatimi veremedim.

.olayların akışında para vurgusu fena değildi. zaten icat için gerekiyor ama sonunda amerikaya kadar gittiler, hani dedim amerikan parmağı falan mı hehe? neyse öyle bir şey değilmiş ama hubble'da ingilizdir kesin. aratmak lazım ama uğraşamam şimdi.

.galaksilerin uzaklaştığı meselesi ile sona gelmiş olduk. dünya merkezli evren modelinden nereye geldik tarzında yapmışlar. tabi dışarda ne olduğu? büyük patlama meseleleri falan kesin bilgi falan da değil ki? ne olduğu belirsiz ama en azından dünyanın merkez olmadığı bariz diyebiliriz. en azından böyle demelilerdi.

--- spoiler ---