24 Kasım 2014

forever s01e09:

6 A.M.

--- spoiler ---

.henry abi güzel laflar ediyor her bölümde. bu bölümde müziğinin hatırlanması ile hayatta olursunuz gibilerinden laflar etti. bölüm konusu popüler bir jazz parçasının telif hakkını çalan tipin oğlunun, çalınan tipin oğlunu öldürmesi imiş.

.çeviri biraz sıkıntılıydı. tek seferlik çeviriymiş. artık çeviri gelmezse ingilizcesinden izleyeyim diyorum. ağır ağır izlerim ama daha sağlıklı olur bence. şimdi bile kısmen konuşmalardan çıkardım. ingilizce altyazıdan gitsem daha net olacakmış nerdeyse.

.jazz amerikan klasik müziğidiri diye abe, geçmişte babası klasik müzik eserlerini piyano ile öğretmiş. medeniyetin temeli, sakin kafanın temeli falan diye güzel tavsiyeler veriyormuş ama zenci komşusu kanına jazz sokmuş. jazz hissetmek diyorlar ya o biraz komik, sanki diğerleri hissetmek değil. biri eğlenceli diğeri değil deseler daha anlaşılır. üstelik teorisi farklı zaten asıl olayı o ya neyse işte.

.jazz barın tekine zenci gelir, plak şirketinin başını tehdit eder. oğul kontrbas çalıcısı da tellerinden biriyle boğar elemanı, plak şirketi sahibi de arabayı yakmasına yardım eder ve olaylar böyle kapanır.

.henry sabah opera dinlerken abe gelir jazz açar. kaotik ve gürültülü der bizim abi, sonra da cinayet telefonu gelir ve araştırmalar başlar. yara izinden tel kalınlığı oradan da telin sesini tahmin eden mükemmel kulak henry, tahmini ölüm zamanını hesaplarken termodinamik bilgisini de konuşturur. yardımcısı da sinemacı tip imiş, gülümsetiyorlar hakkaten.

.neyse mükemmel henry'miz saksafon çantasındaki gizli bölmede kaydın ölen oğulun babasına ait olduğunu gösteren kanıtı bulur. bu gizli bölmeyi de komşu jazz'cıdan öğrenmiştir ama kayıt stüdyosunun belgelerine bakarken resmini görmesini pek anlayamadım. eleman bir ara bunlarda mı takılmış? eh yani o kadar da tesadüf biraz fazla olur. neyse bu kısım yerine sadece gizli bölmeye odaklandılar.

.koştular kaydı dinleteceğiz diye böbürlendirler ama 20 senelik kayıt harap olmuş, göt oldular kaldılar. abe neyse ki olayı halleti. eski kayıtları fırında pişirince düzeliyormuş. resmi bir kanıtı evine götürüp pişirdin mi muhabbeti de iyidi bu arada, neyse ki durum ortaya çıktı ve olaylar halloldu.

.kol düğmesini görünce baba karakteri kimin öldürdüğünü anlayıp intikama koştu. tam sahnede infaz edecekti ki henry yetişti, elemanı yakaladılar ve dava kapandı. sonunda kızı dinlemeye geldi. şarkıyı da onun doğduğu saate yazmış yavrum yazık. telif haklarından para kazanması ve sokaklardan kurtulmasını falan gösterseler de iyi olurdu hani.

.araba otopsisi canlandırması ve yere düşen parça meselesi biraz fantastik geldi. sonuçta kol düğmesi ile yaka kartı aynı şekilde yere düşmez ki? neyse görmezden gelebiliriz bunu çünkü pek tatlılar komple.

--- spoiler ---