17 Eylül 2014

A Wild Dog's Tale


güzel bir belgesel olmuş, görüntüleri de güzel çekmişler. bazı kaçma kovalama sahneleri sanki sonradan birleştirmiş gibiler ama sürüsünü kaybetmiş dişi bir yaban köpeğinin hüzün dolu hikayesi şeklinde yapmışlar. sonu da filmler gibi bitmemiş olsa bile öyleymiş gibi düşünmüşler. natgeo wild kendi içinde bir dünya sanki, arada devamlı geçen reklamlar ile fena kafa yapıyor insanda, söylediklerini tekrarlamaya başlıyor insan bir süre sonra.

--- spoiler ---

.sürüsünü nasıl kaybettiğini ya söylemediler ya da kaçırdım. solo ismini vermişler bu hayvancağıza. sürüsüz olmaz hesabı ortalıklarda ağlayarak dolaşıyor. ilkin sırtlanla karşılaşıyor ve dost oluyor. normalde birbirlerini kovalıyorlar ama bu sefer tek başına yapamayacağını bildiğinden herhalde ilk sırtlanlarla takılıyor.

.sonra çakallarla yakınlaşma içersine giriyor. aslında çakallardan daha çok çakal yavruları ile ilgili. nasıl bir annelik içgüdüsüne sahipse artık yavru çakal gördü mü? bakası geliyor hayvanın. ilk çakal sürüsü ve yavruları ile takılırken diğer yanda sırtlanlarla da ava çıkıyor. hepsi birlikte koca bir aile oluyor. pek efektif bir avcı da olduğundan hepsi bunu benimsiyor. kızgınlık dönemi sırtlana yanaşması enteresandı, üzücüydü.

.ilk çakal sürüsünün yavrular büyüyünce ortamdan ayrılıyor. yine tek başına kalan solo bu sefer başka bir çakal ailesi ile karşılaşıyor. bu sefer daha küçük dört adet yavru var. anne baba çakal durumdan memnun değil tabi, uzaklaştırmaya çalışıyorlar, korkuyorlar falan derken yavruları kaçırıyorlar.

.termitin tekine tekrar in yapıyorlar ama bizim solo buluyor yine bunları. bu sefer yuvanın girişini ele geçiriyor. yavrular bununla tanışıyor, besliyor yavruları hatta tanıdığı sırtlan geldiği zaman uzaklaştırıyor onu, çakal ebeveynler yavrularını almaya çalışıyor yine de. taktik değiştirip solo uyurken yavrular dışarı çıkınca kaçırıveriyorlar yavruları.

.bizim solo yine yalnız kalmış iken bolluk sezonunda çakalların yakaladığı ava gelen sırtlan yuvalarına tehdit oluşturuyor. bu durumda solo çakallara destek oluyor ve hop kabul görüyor. hepsi enteresan süreç aslında. bundan sonra ikinci çakal ailesi bu oluyor. yavruları koruyor kolluyor. normalde dört yavrudan biri hayatta kalırken dördü de hayatta kalıyor ve böyle hikaye sona eriyor.

.tabi sonunda vahşi köpek sürüsü geliyor ve ulan yoksa birleşecekler mi diyoruz ama filmlerdeki gibi olmuyor. sesleri uzaktan duyuyor, bakıyor çok kalabalık ortamdan uzaklaşıyor. kalabalık sürü olduğu için kabul görmezse öldürürler diye yorum yapıyor sunucu da, şimdi içgüdüsel bir tercih yapmış belki ama ne bileyim belik de bu vahşi köpeklerden kaçmıştır. belki de bu köpeğin olayı budur.

.tabi örüntü tanıma meselesi gibi sadece belli kısımları veriyor olabilirler. bir köpeğin hayatının ufak bir kısmı olabilir. diğer normal sürü içinde yaşayan bir köpek değil orası belli ama yine de insan acaba diyor. yoksa bizi yediler mi şimdi?

--- spoiler ---