26 Temmuz 2014

Sci Trek e07:

first contact

--- spoiler ---

.bölüm isminde alien diye bir kelime daha geçiyordu sanki. bu tvdb'de tam bölümleri bulamamış demek. imdb bilgileri de yoktu. bir ara gelir de düzeltiriz inşallah. bakalım artık böyle yazıyorum şimdilik, emin olamadım çünkü.

.ilk uzaylı temasımeselesini masaya yatırmışlar. konu hakkında bir çok bölüm izlediğim için bilgiler tekrar niteliğinde oldu. bir sinyali benzettikleri hikayesini tekrar dinledim ama başka gözlemevinden teyit edememeleri meselesini izlerken kaçırdım. diğer belgesellerden de hatırlamadığım için öyle kalmış oldu. bir kaç defa böyle bir sinyal alımı da olmuştu sanki ya enteresan tabi.

.voyager ve altın plaktan da bahsetmesek olmazdı. sevgili kaku abimiz de vardı. kendimizi afişe etmek konusunda endişeleri vardı haliyle. hem bir yerde kocaman bir teleskopla sinyal yolluyormuşuz bir galaksiye, bu da tehlikeli diyorlar ama bu sinyal için 25bin ışık yılı uzaklığı seçmiş abiler o zamanlar, gidiş dönüş 50bin yıl demek ki pek korkmamıza gerek yok herhalde. o kadar masraf boşa diyorum ta buradan ama adamların bir bildiği vardır herhalde.

.galaksi sayısı ve galaksideki yıldızlar sayısı meselesi de tam bir rakam yok gibi. yine 100 milyar dendi. uyumlu olsun diye 100 milyar diyor gibiler hehe. 100 milyar galakside 100 milyar yıldız. dünyadaki kum taneleri gibi... vay anasını diyor insan da işte hepsi tahminden ibaret.

.vakti zamanında abinin teki uzaydaki canlılık ihtimalini içeren bir denklem yazmış. ilkin 10bin rakamını bulmuş ama sonra carl sagan abimiz bunu milyonlara çıkarınca denklemde sorun var demişler herhalde. oraları da tam açıklamadan geçtiler.

.uzaya yapay zekalı ve kendini kopyalacak makinalar gönderme meselesi replicators meselesini stargate'den pek hatırladık. ha örümcek gibi değillerdi ama yolculuk sırasında kendini yeniden yapacak makinalar ve ötesinde nano teknolojiden falan da bahsettiler. çılgın düşünceler tabi. başımıza bir hal gelmese bari.

.iki bin yirmi yıllarında devreye girecek gezegen bulucu da iyimiş, bakalım bizler görecek miyiz? ufak boyutta gezegenleri ve içeriklerini öğrenebilecekmişiz bununla...

--- spoiler ---