22 Nisan 2014

Cosmos: A SpaceTime Odyssey s01e07:

The Clean Room

--- spoiler ---

.petterson (yanlış hatırlamıyorsam) soyisimli bir abimizin kurşun ile imtihanı tadında bir bölüm oldu. tamam çok büyük iş yapmış, bir sürü hastalığın kitlesel zehirlenmelerin ya da sağlık sorunlarının önüne geçmiş ama kozmos bağlamında çok da kapsayıcı bir bölüm olmadı.

.dünyanın yaşı meselesinden bağladılar, onu da kararsız elementlerin bozulması ve nihayetinde kurşuna dönmesi sürecindeki yaş hesabı ile yapabilmişler. ta buralardan kurşuna kafayı takmış ve hatta takıntı seviyesine getirmiş sevgili abimizin vakti zamanında amerikanın petrol şirketlerine kafa tutmasını izlemiş bulunduk.

.benzer bir konuda dark matters bölümü vardı. onda da aynı isimler geçiyor muydu bilmiyorum ama adamlar kurşunun zararlı olmadığı, o dönem insanlarda hep aynı düzeyde bulunduğu gibi sonuçlarla gelmişler. ulan zaten zehirlediniz işte daha ne? doğada kurşun var diyorlar adam da okyanuslarda yok diyor. sağlam araştırmış vesselam...

.sonunda da petrolden kurşun olayını çıkartmışlar ve bu insanlardaki kurşun seviyesinde ani bir düşüşe neden olmuş. kurşunun çinko ve benzeri elementleri taklit ederek bir sürü sıkıntıya neden olduğunu falan da güzel açıkladılar. beyinde de tahribat yapıyormuş, nörotoksin miydi neydi? her türlü zararlı bir şey yani.

.romalardan falan bağlama biraz saçma oldu tabi. dünyanın yaşı ile ilgili 4bin küsür yıllık hristiyan öğretisi bilgisi ile dalga geçer gibi oldular. 4 milyar nere 4bin nere... kayalar üzerindeki bilgi meselesi için zenci ve bıyıklı abizimin elleri kolları açarak name yapması da güzel görünüyordu. daha bir heyecanlı idi bu bölüm ama işte bölüm pek kısıtlıydı.

--- spoiler ---