15 Nisan 2014

Beyond The Cosmos e02:

Space Odyssey

--- spoiler ---

.öncelikle gürültülü ortamda izlemiş bulundum, kaçırdığım kısımlar olabilir. hatırladığım kadarıyla yazayım da ayıp olmasın. uzay zaman meselesi için özel bir bölüm gibi bir şey idi. uzay zamanın daha doğrusu hiçliğin de bir şey olduğu muhabbetleri ile geldiler öncelikle. einstein vurgusu önemli burada ama bunu test edenler de pek mühim imiş.

.vakti zamanının imkanları ile dönen topaç gibi bir şeyi uzaya göndermişler ve hassas ölçümler ile dönüş eksenlerindeki eğriliği tespit etmişler. tabi yine nasadır ve yine tabi nasanın her işi gibi doğru düzgün yapılamamış yine sonra kurtarmışlar bir arap sermayesi ile hehe. neyse mevzu bu değil.

.asıl önemli olan uzay zamanın eğrildiğinin ispatı meselesi imiş, bunu ortaya atan abimiz tabi einstein yine bilindik kozmik sabiti meselesinden ışığın hızının sabit olduğu muhabbetlerini de geçtikten sonra en akıda kalıcı olan noktaya geliyoruz.

.o da karadelikler içinde bilginin kaybolmadığı muhabbetinden yola çıkarak evrenin bir hologramdan oluştuğu düşüncesi. karadeliğin içinde gerçeklik üç boyutla olmakta iken aslında bilgileri karadeliğin dışında iki boyutlu olarak kaydedilmektedir diyorlar. bunu bir teoriden yola çıkarak dallanıp budaklandırıyorlar ama hayli zorlama.

.işte bu noktada gördüklerimiz gerçek değil sadece karadeliğin dışındaki yani evrenin dışındaki bilgilerin bir yansımasıdır diyorlar. güzel  fikir de işte biraz fantastik.

.bunlar haricinde kuantum dünyasında iki ince levha olayı falan da vardı da tam yakalayamadım oraları. belirli uzaklıkta duran levhaları boşlukta hareket ettirecek tipte işler dönüyormuş.

.kranlık madde ve büyük yırtılma olaylarından da bahsederek bitirdik bu bölümü de hayırlısı ile bu belgeselde cidden yeni bilgiler buluyor insan bu arada.

--- spoiler ---