25 Mart 2014

Cosmos: A SpaceTime Odyssey s01e03:

When Knowledge Conquered Fear

--- spoiler ---

.önceki bölümlere göre animasyon ağırlıkta idi. newton, halley ve hooke tipleri üzerine bölüm oldu. şimdi newton modeli evreni açıklamakta yetersiz idi einstein falan geldiydi onun yerine ama ingiliz bakış açısından öyle değil herhalde. belki sonra açıklayacaklardır da bir ayağı ortaçağda göklerin formülünü buldu şeklinde bir bakış atmamızı sağlamak istiyorlardır. bu da olabilir tabi bilemedim ama newton değişik bir kişilikmiş, halley olmasa da pek bir baltaya sap olamazmış. öyle de bir hikaye işte.

.evreni saatin işlemesine benzetip de tanrı'yı saatçi olarak örnekleme meselesine gönderme yapıldı. genel olarak tanrı'ya bolca gönderme var zaten bu seride, olmasın mı? adamlar kozmoslarda geziniyor ama tanrı nerede hani hehe?

.oort bulutunu bulan abiyi de gördük biraz, o da bir sürü şeyler bulmuş. hayal gücü gemimiz ile dolandık biraz oralarda. asıl göktaşı meselesine ve kuyruklu yıldız meselesine geldik ki onun da kökeninden sonuna kadar her şeylerini açıklamış oldular. halley kuyruklu yıldızı da meselenin özü oldu. halley bulmamış olmasına rağmen bu böyleymiş.

.sonuçta her şeyleri yerçekimi halletmiş, açıklamalar formüller ortada. bunu ilk formüle eden de newton olmuş, bu da her şeyleri tümden değiştirmiş tabi.

.hooke denen abimiz de yaygaracı bir tipmiş, newton'un azılı düşmanı gibi bir şeymiş. karikatürize mi ettiler yoksa başlarından geçmiş mi o kadar olay kim bilir artık? karakterler hakkında bir sürü gereksiz detay bilgi vardı. ikinci bölüm tadında bir bölüm değildi.

--- spoiler ---