18 Mart 2014

Cosmos: A SpaceTime Odyssey s01e02:

Some of the Things That Molecules Do

--- spoiler ---

.görüntüler bir harikaydı da hemen ilk bölümün girişine yazdığımı düzelteyim. çünkü süper zeka yayın politikaları nasıl bir şeyse belgesel önce pazartesi geceleri saat 22:30'da nat geo hd'de sonra devamlı tekrarları nat geo'da yayınlanıyormuş. ben pazartesi gecesini kaçırınca ki çok saçma bir vakit, tekrar hd yayını göremedim bir türlü. yine kontrol ettim en azından uygun vakitlerde tekrarı yoktu. neyse sonuç olarak hd'si var oradan izlemek daha mantıklı çünkü cidden adamlar görüntüler ile sağlam uğraşmış.

.bu bölüm canlılığın ortaya çıkışı meselesi vardı. köpekler ile başlayınca daha bir ilgi çekici oldu. yetiştiricilik ile seçilim ve evrim geçirme meselesine geçtiler. ilk köpeğin evcilleşmesi sonra isteğe uyanların devam ettirilmesi ve sonuçta bir sürü köpek türü falan gibi. tabi köpeğin dna'sının özelliğinden ötürü böyle olduğuna da değinmek gerek başka bir belgeselden edindiğimiz bilgiyle.

.neyse daha sonra doğal seçilimden kutup ayılarının beyaz olması meselesine, oradan da evrim teorisine yöneltilen en büyük sorulardan biri olarak söylenen gözün evrimine pek süper görüntüler ile geçmiş olduk. gözün ortaya çıkışı ışığa duyarlı bakterilerin daha işlevsel takılmaları şeklinde gibi bir açıklamaları var. tabi net bir açıklama değil ama güzel gösteriyorlar her bir şeyleri.

.ortak dna meselesi ve yaşam ağacı konusundaki meseleler zaten pek vurucu. zenci bıyıklı abimiz de çok içten anlatıyor tabi. mevzuları cidden güzel ele alıp güzel laf koymuşlar. her şeye cevabı olmasını eleştiriyordu mesela birinde. bir çok konunun sadece tahmin olduğundan bahsediyor idi. ha geleneksel olarak evrim propagandası denebilir ama adamlar bu olay yerçekimi kadar gerçek diyor ki hakları var. tabi evrim sürecinin ve dna benzerlikleri meselesinin üstüne laf edilemeyince tüm bunları bir yaratıcıyla açıklamaya çalışmak yine apayrı bir durum yaratıyor ya şimdi buna girmeyelim hiç.

.hayali gemimiz ile ayının damarlarından, dna çalışmasına, oradan da tutup titana kadar götürdüler bizleri. ölçeklerin geçişi falan süper yapmışlar. titanı falan da süper modellemişler. titanın metanlı sularını dalgalandıyorlar da bir canlılık arıyorlar falan. nasip bakalım gitmiş kadar olduk ama canlılık var mı acaba? 

.en sonunda da orjinal seriye gönderme yaparak bitirdiler bölümü. yine tabi yeni bir bilgi vermekten çok mevcut bilgileri süper toparlama ve süper ötesi görüntüler ile anlattıklarını söylemem gerekir.

--- spoiler ---