11 Mart 2014

Cosmos: A SpaceTime Odyssey s01e01:

Standing Up in the Milky Way

neden bu belgeseli hd kanalda yayınlamazlar anlayamadım (diye feveran etmiştim ama hd olarak yayınlanıyormuş ama görebildiğim kadarıyla sadece pazartesi geceleri 22:30'da hd tekrarına rastlamadım, çok saçma bir yayın politikası gerçekten). şimdi puanı çok uçuk düzeyde, ilk bölüm itibariyle konuları genel olarak ele almış diyebilirim ama görüntüleri pek iyi idi. haluk bilginer seslendirmiş, o da cuk oturmuş. hani diyorum sesini kaydedip netten kaliteli versiyon üzerine ekleyip öyle mi izlesem? ilerleyen bölümlerde iyice güzelleşirse düşünülebilinir. şimdilik gözüm yemedi. zenci bıyıklı abimizi devamlı bu tür belgesellerde görüyordum ve pek haz etmiyordum ama belgeselin yapımı o kadar iyi ki bıyıklı abiyi bile beğendim.

--- spoiler ---

.tabi yeni olarak hangi bilgiyi verdiler dersek orada durur düşünürüm. aslında adamların amacı yeni bilgi edindirmek ya da detaylara boğmak değil de genel çerçeveyi göstermek imiş ve bunu da iyi yapmışlar.

.ilk bölüm itibariyle en genel çerçevede büyük patlamadan bu zamana geçen süreçler ve insanın bu süreç içindeki yerinden bahsetmiş oldular. tabi güneş sisteminin oluşumu ve samanyolunun evrendeki yeri meselesinde de çok genel resimler gördük. her seferinde ismi aklımdan çıkıyor ama gökada meseleleri ve evrenin en geniş şeklinde ağlar ile birbirlerine bağlanan galaksiler meselesine hızlıca değinmiş oldular.

.kalan kısımlarda animasyonlar vardı. dünyanın evrenin merkezi olması meselesi. bilim din muhabbetleri, kopernik ve bruno'nun yaşadıklarını animasyon haline getirmişler ve sözlerini yüksek tondan okuyorlar idi. tabi heyecanlı oluyor öyle hehe. haluk bilginer'de hayli gaza gelmiş sanki.

.genel bir giriş gibiydi, devamında detaylara girerler diye tahmin ediyorum. özellikle evrimdir carl sagan'dır derken mesajlar belli olacak. vakti zamanında bu zenci bıyıklı abimizin anısı da varmış carl abiyle, onu da sıkıştırdı araya.

.iki ayak üstüne kalkıp yıldızlara bakmak ile hepimiz gökbilimcilerin çocuklarıyız diyerek de değişik bir açıdan bakmış oldu diyebiliriz. güzeldi öyle işte. bakalım bölüm atlarsa altyazısı çıkar umarım. hatta kontrol ettim de ilk bölüm çevrilmeye başlamış gibi. nasip diyelim.

--- spoiler ---