15 Eylül 2013

Space Age: NASA's Story e03:

Triumph & Tragedy

--- spoiler ---

.paralel belgeselden de izlediğim kadarıyla benzer olayları anlattılar ama insanın aklında hiç kalmıyor demek. apollo görevlerinde patlama oldu sandıydım ama challenger ve columbia görevlerinde patlama olmuş. iki mürettebat da hakkın rahmetine kavuşmuş.

.bu bölümü yine ne olursa olsun uzaya gideriz. riski alırız bunu insanlık için yapıyoruz. biz harika insanlarız tadında yapmışlar. eh hakları da var ama ne bileyim insan biraz daha dikkatli olmaz mı?

.üstelik hatalarından ders çıkardıklarını söylediler ama bize hatalarını söylemediler mesela. bu da çok eksik idi, bilelim neler olduğunu? zaten bir sürü teori var idi bu konuda ama hiç birine girmediler. columbia'nin kanadında delik ile girmişler atmosfere, kimseler bakmamış iyi güzel de araç zaten uyarısını verdiydi kaç saat önce tüm bir kontrol nasıl yapılamıyor? nasıl tüm mekiği görecek kameralar yok falan, anlamak zor.

.challenger patlamasından sonra mürettebat patlama ile ölmemiş, bunu anladık da tam olarak nasıl öldüğünü de söylemediler. paralel seride bundan bahsediyorlardı da unuttum şimdi tam olarak neydi ne değildi? suya çarpmaları yüzünden ölmüşlerdi sanki bilemedim artık.

.hubble'ı mabılı göstererek başarılıyız muhabbeti de yaptılar helal olsun. hatalarından dersler çıkarıyorlar bu süper insanlar. tiplere bakınca bu adamlar mı bunları başarmış diye insan üzülüyor.

--- spoiler ---