20 Temmuz 2013

Prophets of Science Fiction e08:

George Lucas

tv'de bilim kurgunun peygamberi adında bir belgesel serisine denk geldim. isminden kazanıyor bir kere. bilim kurgu yazarları ya da film yapımcıları üzerinden olaylara bakış atmışlar gibi. şu an iki bölümünü izledim, kalanların başlıkları da benzer şekilde devam ediyor gibi. filmlerde olanların gerçek hayata geçişi ya da öngörülerinin gerçek çıkıyor olması gibi ilginç bilgiler mevcut. bilim kurgu sevenlere hitap etmişler. kaku abimiz yemiyor içmiyor belgesel çekiyor herhalde bu arada. gitsin biraz teorik fizik yapsın.

--- spoiler ---

.yıldız savaşları filmlerinde geçen teknolojilere lucas amcamızın özelinde inmiş bulunduk. daha önce benzeri bir belgesel serisinde ışın kılıncı meselesine girimştik. allahtan buna girip de olayın bokunu çıkarmadılar. daha çok şu an yapılan ya da ulaşılabilir meseleler üzerinde durdular.

.mesela protez el, beyin gücü ile çalışan uzuvlar gibi... kasların çıkardığı sesleri algılayarak mı çalışıyormuş? ben böyle anladım ve hayli enteresan geldi bu olay bana. bir nevi beyin gücü tabi.

.diğer tarafta filmlerdeki düşünce kontrolünden yola çıkarak yine düşünceleri okumak meselesine geldiler. seslere belli bölgeler tepki veriyormuş. buna göre beyindeki tepkilerden sesleri yeniden oluşturmak mümkün imiş ve hatta kendinle konuşurken de aynı tepkiyi veriyormuş. yani düşünceni okuyabilirler. enteresan tabi, olsa da yesek.

.havada duran araçlar meselesinin daha çok ekmek yemesi lazım, yakın gelecekte pek kolay görünmüyor. üstelik süper iletken ve manyetizma meselesi ile olmayacağı da bariz gibi ama oda sıcaklığında süper iletkenliğini korusa olur diyor kaku, bir bildiği vardır heralde.

.uzay araçlarında baş üstü bilmem ne sistemini de filmlerden mi icat etmişler? kullanımını pek görmedim ama diyorlarsa doğrudur. adam hayal ettiklerini önce icat etmiş sonra da gerçek dünyada lan bunlar olabilir diye üstünde çalışıp yapmışlar.

.aynı hologram meselesi gibi, tabi daha ortada pek bir şey yok ama zamanla nasipse biz görürüz belki. böyle televizyonlar falan olsa da oturduğun yerde ve hatta içinde oturarak izlesen hehe. neyse öyle işte, saygılar sunuyoruz lucas amcaya...

--- spoiler ---